In vizită la Cetatea Sarmizegetusa și Rezervația de zimbri Hațeg

03 Aprilie 2019
Alexandru Necula
Articol actualizat acum 1 an
In vizită la Cetatea Sarmizegetusa și Rezervația de zimbri Hațeg

Cetatea Sarmizegetusa Ulpia Traiana și Rezervația de zimbri de la Hațeg sunt doua repere turistice care merită vizitate în aceeași plimbare pentru că sunt la doar 25 kilometri una de alta. 

Cetatea Sarmizegetusa Ulpia Traiana este ceea pe care o știam încă din copilărie când am vizitat-o într-o excursie, este cea despre care am învățat la istorie ca fiind capitala Dacilor... dar se pare că nu e corect. Aceea era Sarmizegetusa Regia.

Cetatea Sarmizegetusa Ulpia Traiana este versiunea romană apărută după ce aceștia au ajuns prin zonă, iar influența acestora este foarte clară, totul respectă regulile lor de construcție... sisteme de canalizare, sisteme pentru apă curentă, băi, zone pentru producție, magazine, clădiri administrative... și nelipsita zonă de divertisment, amfiteatrul roman.

Cu toate că au trecut aproape 2000 de ani peste construcții, acestea sunt încă bine conservate, mult mai bine decât ce e la Sarmizegetusa Regia. Construcțiile se întind pe o suprafață destul de mare dar din păcate nu pare că sunt complet descoperite... pare că mai e mult încă sub pământ.

Vizavi de parcul care formează Cetatea Sarmizegetusa Ulpia Traiana se găsește muzeul la care se poate intra cu biletul de acces de la cetate, muzeu care merită și el vizitat.

Partea a doua a vizitei este Rezervația de zimbri de la Hațeg, care va face deliciul mai ales al copiilor, dar și a oamenilor mari... sunt niște animale mari, puternice și împuțite... Cum din păcate zimbrii nu se prea pot vedea în libertate, rămâne să poată fi văzuți doar așa.

Drumul de acces final este ok, asfaltat, cu câteva zone mai proaste, după care se merge pe jos 10-15 minute. Singura problemă este legată de accesul și ieșirea din drumul principal (2 benzi pe sens, cu linie dublă continuă, in ușoară pantă și zone cu curbe...) din care legal nu poți intra direct venind de la cetate... fiecare pe riscul și carnetul lui. Problema apare doar dacă vrei să intri venind de la cetate, și vrei să ieși spre Deva, invers e ok.

Vizita la cele două repere merită chiar dacă din București sunt aproape 450 kilometri. Singura recomandare este să îți calculezi bine timpul, să pleci de dimineață, pentru că la cetate pierzi minim o oră, iar rezervația se închide la ora 18, iar de la una la alta mai faci cam 30-40 minute.

sarmisegetuza

sarmisegetuza

sarmisegetuza

zimbri

Turul cetatilor din judetul brasov
Turul cetăților antice din Dobrogea