În vizită la Cetatea Medievală Enisala și Cetatea Histria

27 August 2017
Alexandru Necula
Articol actualizat acum 1 an
În vizită la Cetatea Medievală Enisala și Cetatea Histria

Când eram copil am învățat la istorie că în Dobrogea au existat orașe și cetăți vechi, dar nu știam că unele mai sunt încă vizibile, credeam că toate sunt una cu pământul, așa că am vizitat două, una de care nu auzisem și una care în mod normal a fost importantă în istorie.

Cetatea de care nu auzisem se numește Cetatea Medievală Enisala, pe care cei din Județul Tulcea se pare ca au încercat să o readucă în circuitul turistic. Drumul de acces este refăcut, exista o mică parcare, toalete, iar taxa de acces este aproape modică 6 lei și 5 lei pentru foto. 

Au refăcut ce au putut, adică zidul exterior cât s-a putut, cetatea în sine nu este deloc mare, spectaculoasă sau impozantă, este poate chiar doar o mică ruină, dar curată și îngrijită. Peisajul pe care-l oferă în schimb este spectaculos... Pentru noi Cetatea Medievală Enisala a fost o surpriză plăcută, nu credeam ca în Dobrogea mai există cetăți care nu sunt făcute una cu pământul.

Cetatea Histria, cea care despre care am învățat la istorie, cea care e văzută ca un reper .... bla, bla... în schimb este un dezastru, până și drumul de acces are o porțiune proastă. Taxa de acces e de 10 lei dar nu merita nici 2 din păcate.

Aici normal ca există un restaurant, cu loc de joacă, cu cramă... specific... Dincolo de gard este un câmp plin de pietre și bălării care au crescut și pe poteci, cai lăsați să pască și să se balege, niște indicatoare pe care nu scrie nimic sunt doar ca niște săgeți ca să ști pe unde este poteca... Oriunde mergi nu vezi decât niște pietre care vor să reproducă conturul unor clădiri... pietre și cărămizi puse de-a valma fără nici o logică și care nu cred că respectă istoria...

Cetatea Histria este un dezastru uriaș și nimic mai mult, o rușine pentru un obiectiv turistic.

enisala

enisala

hostria

histria

Turul cetatilor din judetul brasov
Turul cetăților antice din Dobrogea