În vizită la cetatea dacică Sarmizegetusa Regia

01 Mai 2018
Alexandru Necula
Articol actualizat acum 1 an
În vizită la cetatea dacică Sarmizegetusa Regia

Din puțina istorie pe care o mai țin minte, știam că Cetatea Sarmizegetusa Regia a fost capitala dacilor... deci ne așteptam ca refacerea acesteia pe fonduri europene să fie spectaculoasă... ne așteptam...

Pentru a ajunge la Cetatea Sarmizegetusa Regia este necesar un sistem GPS din seria Google Maps, Waze, fără el este ușor cam greu... marcajele rutiere sunt dar aproape lipsesc... Dar asta ține de fiecare. Ultimii kilometri ai drumului de acces sunt destul înguști și în urcare mai găsești pietre și copaci căzuți, deci încet și cu atenție, iar la parcare dacă nu ești atent riști să scapi mașina în șanțurile de lângă.

De la parcare urmează un drum de piatră cubică în urcare ușoară, se trece pe lângă niște toalete publice... se ajunge la casa de bilete... de aici ai de ales traseul 1 sau 2... noi am plecat pe 1 și la întoarcere am deviat la un moment dat pe 2.

Ce vezi? Niște bolovani care se zice ca sunt ziduri, o bucată de drum roman (este cel mai interesant lucru din punctul meu de vedere), alte pietre care arata ca niște piese de table, dar care se zice ca ar fi coloane... alte pietre și alte pietre... plus panourile aferente unde ți se povestește cum ar fi arătat...

WTF... o rușine... astea sunt ruinele capitalei strămoșilor noștri... renovate cu multi bani... din nou o decepție în Județul Hunedoara după Cetatea Devei.

La plecare am vrut să ne mai oprim la Cetatea Costești și Cetatea Blidaru, dar luându-mă după semnele rutiere, cu GPS-ul pierdut complet... am ajuns nicăieri... că accesul e la picior de unde vezi semnele nu pe drum cum am crezut noi... dar nu cred că am pierdut ceva.

sarmi

sarmi

sarmi

Turul cetatilor din judetul brasov
Turul cetăților antice din Dobrogea