În vizită la Cetatea Alba Carolina Alba Iulia

13 August 2017
Alexandru Necula
Articol actualizat acum 1 an
În vizită la Cetatea Alba Carolina Alba Iulia

Alba Iulia, orașul despre care istoria ne-a învățat ca a avut o importanță istorică, dar despre care multi ani am crezut ca aș face o veșnicie până acolo, dar am avut curaj să plec la drum până acolo și nu mi-a părut rău.

Prima surpriză a fost drumul care nu a durat decât 5 ore. .. Odată ajunși la cetate, am găsit o parcare mare fără taxă... Și de aici spre cetate, auzisem că e mare dar nu credeam că e un mic orășel... Prima impresie, foarte curat.

După ce am intrat oficial în incinta cetății, primul lucru pe care l-am văzut și vizitat a fost Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail. Spectaculoasă construcție și mult diferită de bisericile ortodoxe, pentru mine a fost prima oară când am intrat într-o biserică catolică, dar așa am înțeles de ce vesticii sunt mai evoluați...

De aici am străbătut cetatea pe aleea principală și am ajuns la Poarta a III-a a Cetății și la Obeliscul Horea, Cloșca și Crișan; iar în continuare am coborât pe aleea care înconjoară cetatea intre cele două ziduri principale, și așa am descoperit cât de mare e în realitate.

După o plimbare care a durat ceva pe aleea dintre ziduri, am reintrat în cetate. Ce puteam să facem decât să mâncam un Kurtos Kalacs cald cu nucă și să stam pe o bancă că ne dureau picioarele.

Funcție de cât timp ai poți vizita sau face o grămadă de alte mici chestii de prin cetate, funcție de dorințe:
- celula în care a stat Horea;
- fotografii cu hangiii sau chiar cu Gărzile cetății;
- Sala Unirii împreună cu Muzeul Unirii;
- Catedrală Ortodoxă și Catedrala Româno-Catolică.

Concluzia noastră a fost că a meritat!!

Update 2018 - Festivalul Roman Apulum, este un festival organizat anual de Primărie în preajma zilei de 1 Mai, care recreează atmosfera antică cu soldați și civili romani, războinici daci, gladiatori, meșteșugari sau dansatoare. Pe parcursul mai multor zile, există demonstrații militare romane, cu războaie între daci și romani, cu lupte de gladiatori organizate în cinstea lor, cu ateliere de lucru, cu jocuri și târguri de sclavi...

Cetatea Alba Iulia

Cetatea Alba Iulia

Cetatea Alba Iulia

Cetatea Alba Iulia

Cetatea Alba Iulia

Cetatea Alba Iulia

Cetatea Alba Iulia

Cetatea Alba Iulia

Turul cetatilor din judetul brasov
Turul cetăților antice din Dobrogea