În vizită la Castelul Corvinilor din Hunedoara și Cetatea Deva

27 August 2017
Alexandru Necula
Articol actualizat acum 1 an
În vizită la Castelul Corvinilor din Hunedoara și Cetatea Deva

Hunedoara un oraș care a trăit în jurul unui combinat siderurgic care e ca și mort, un oraș în care drumul spre oraș este destul de prost și în care ca să ajungi la Castelul Corvinilor sau Huniazilor ai nevoie de GPS, că indicatoare mai puțin...

Odată ajunși la Castelul Corvinilor încerci ușurel să parchezi mașina.... nimic deosebit pentru un șofer de București, sigur ochești un loc mic și înghesuit unde sigur intri... nu există nimic amenajat.

La picior spre castel câteva minute, treci de renumitele magazine cu produse tradiționale pe care le găsești oriunde și au origine în general China. Chiar la podul de lemn care intră în cetate o rulota cu clătite și gogoși... o vezi sau o simți după miros.

La intrarea în cetatea se intră se pare pe baza unui număr maxim de vizitatori... intri când te lasă. Și de aici surpriză, arată exact la fel cum mi-l aduceam aminte de când am fost în copilărie adică acum undeva 30 de ani... totul pare ușor lăsat în paragină noroc ca castelul s-a menținut singur bine și încă ai ce să mai vezi. Nu e urât dar nici foarte frumos.

De aici plecam spre Cetatea Deva, ajungem în maxim 30 minute. Mare atenție dacă folosești Google Maps și alegi să te ducă unde știe el, pentru ca ultimele străduțe pe care trebuie să intri sunt foarte înguste și cu o pantă extrem de accentuată, dar măcar poți parca la umbră sub copaci.

Partea bună la Cetatea Deva e că accesul este liber, asta dacă te duci pe jos sau cu mașina, altfel dacă iei tele... ai de plătit biletul.

Trecem de poartă... și mergem... și mergem... ferind stâlpii de la iluminare care sunt puși aleator pe drum... și ajungem la ceva ce pare cetatea... au renovat parțial un zid exterior ca sa dea bine în poze, dar înauntru e paragina... adevăratul nucleu al cetății nu e deloc renovat e complet prăbușit, plin de buruieni și de anunțuri cu atenție vipere... Facem o tură, facem poze și cam gata... nimic de văzut în afară de panorama exterioară a zonei oferită.

Din cele două Castelul Corvinilor este mai interesant, foarte bine conservat și mai ai ceva de văzut, în Cetatea Devei e soare, cald și cam atât.

hunedoara

hunedoara

deva

deva

Turul cetatilor din judetul brasov
Turul cetăților antice din Dobrogea