Mergi la conţinutul principal

Sinus lift

transparent
Operație de sinus lift extern și implant dentar Straumann
transparent

Operația de sinus lift este o manoperă chirurgicală stomatologică de mică amploare complementară care presupune adiția de os la nivelul peretelui inferior al sinusului maxilar pentru a permite inserția unor implanturi dentare în cazul în care înălțimea osului natural nu este suficientă în zona premolar/molar superior.

Intervenția de sinus lift poate fi făcută în același timp cu inserția implanturilor (cel mai bine) sau în două etape separate dacă grosimea peretelui de os natural este extrem de mică (sub 2 mm) și nu se poate obține o stabilitate primară a implantului.

Există două variante de sinus lift: 

  • sinus lift intern în care adiția de os se face prin găurile date pentru implanturi
  • sinus lift extern în care accesul în sinus și adiția de os se face printr-o mică fereastră care se realizează în peretele exterior (pe sub gingie). 

Fiecare varianta are avantajele și dezavantajele ei, decizia se ia după analiza în detaliu a cazului în ansamblu dar și a secțiunilor de la computer tomograf, în funcție de situația particulară a fiecărui pacient.

Necesitatea intervenției de sinus lift se ia în calcul la momentul în care înălțimea osului măsurată pe computer tomograf este sub limita de 6 mm caz în care un implant de 6 mm lungime nu mai poate fi folosit. 

Pentru toate intervențiile de chirurgie orală sau implantologie există posibilitatea folosirii A-PRF sau I-PRF.