Dacă și-ai pus un implant dentar sau cauți informații despre etapele unui implant dentar, ai auzit sigur de "bont protetic" sau "sistem multi-unit"... dar ce sunt aceste piese?

Bontul protetic sau sistemul multi-unit este componenta care face legătura între implantul dentar și structura protetică vizibilă (coroană, punte, bară, suprastructură, proteză...).

Sunt piese de unică folosință care sunt prelucrate sau nu de laboratorul de tehnică dentară. Nu sunt vizibile în gură în mod normal, sunt vizibile doar în etapele de probă sau montare. 

Dacă ai un implant dentar sau vrei unul, ai văzut că se vorbește de "bont de vindecare"... ce este, când și cum se folosește, pentru ce este nevoie de el?

Bontul de vindecare este o piesă care se montează în locul șurubului de închidere în implantul dentar după perioada de vindecare. Foarte rar se montează pe implant în aceiași ședință cu inserarea implantului, decizia aparține doctorului funcție de fiecare situație.

Tomografia computerizată este considerată la ora aceasta cea mai precisă și detaliată informație imagistică pe care o poți obține. Dar de ce detalii oferă și de ce este necesară în unele cazuri la inserția implanturilor dentare?

Care sunt informațiile care se obțin în urma interpretării unei tomografii și care este precizia lor?

Osteoporoza este o afecțiune metabolică osoasă care apare în general la femei după vârsta de 40 de ani dar se întâlnește mai des după instalarea menopauzei. Cum procentul pacientelor care au osteoporoză este de peste 20% iar aceasta afectează structura osului, se pune întrebarea dacă aceste paciente pot beneficia de implanturi dentare?

Răspunsul este da, pacientele care suferă de osteoporoză pot beneficia de tratamente stomatologice pe bază de implanturi dentare. Nu există contraindicație. Dar care sunt diferențele fată de tratamentul la o pacientă care nu are osteoporoză?

Operația de sinus lift este o manoperă chirurgicală stomatologică de mică amploare, complementară care presupune introducerea de os la nivelul fundului sinusului maxilar pentru a obține o înălțare a osului care să permită inserția unor implanturi dentare în cazul în care înălțimea osului natural nu este suficientă în zona premolar/molar superior.