Pierderea un ui implant dentar prin "respingere" de către organismul pacientului este la ora actuală ceva ce se poate întâmpla extrem de rar, mai corect aproape deloc.

În ultimii ani materialele din care sunt realizare implanturile dentare sunt titan, zirconiu, sau ceramică... cele mai folosite sunt din titan urmate de titan și oxid de zirconiu (Straumann Roxolid) și foarte rar din ceramică (Straumann Pure).

Dacă ți-ai pus un implant dentar sau cauți informații despre etapele unui implant dentar, ai auzit sigur de "bont protetic" sau "sistem multi-unit"... dar ce sunt aceste piese?

Bontul protetic sau sistemul multi-unit este componenta care face legătura între implantul dentar și structura protetică vizibilă (coroană, punte, bară, suprastructură, proteză...).

Sunt piese de unică folosință (nu se sterilizează) care sunt prelucrate sau nu de laboratorul de tehnică dentară. Nu sunt vizibile în gură în mod normal, sunt vizibile doar în etapele de probă sau montare. 

Dacă ai deja un implant dentar sau vrei unul, ai auzit că se vorbește de "bont de vindecare"... ce este, când și cum se folosește, pentru ce este nevoie de el?

Bontul de vindecare este o piesă care se montează în locul șurubului de închidere în implantul dentar după perioada de vindecare. Foarte rar se montează pe implant în aceiași ședință cu inserarea implantului, decizia aparține doctorului funcție de fiecare situație.

Folosirea implantului dentar în stomatologia modernă pentru tratamentul edentaților dentare a devenit un tratament standard, foarte folosit, dar care sunt contraindicațiile relative și care sunt cele absolute? când nu se poate pune un implant dentar sau se poate pune doar cu intervenții suplimentare?

Cauzele care încurcă inserarea unui implant (nu sunt absolute, uneori necesită intervenții suplimentare):

Tomografia computerizată este considerată la ora aceasta cea mai precisă și detaliată informație imagistică pe care o poți obține. Dar de ce detalii oferă și de ce este necesară în unele cazuri la inserarea implanturilor dentare?

Care sunt informațiile care se obțin în urma interpretării unei tomografii și care este precizia lor?

Osteoporoza este o afecțiune metabolică osoasă care apare în general la femei după vârsta de 40 de ani dar se întâlnește mai des după instalarea menopauzei. Cum procentul pacientelor care au osteoporoză este de peste 20% iar aceasta afectează structura osului, se pune întrebarea dacă aceste paciente pot beneficia de implanturi dentare?

Răspunsul este da, pacientele care suferă de osteoporoză pot beneficia de tratamente stomatologice pe bază de implanturi dentare. Nu există contraindicație. Dar care sunt diferențele fată de tratamentul la o pacientă care nu are osteoporoză?

Operația de sinus lift este o manoperă chirurgicală stomatologică de mică amploare, complementară care presupune introducerea de os la nivelul fundului sinusului maxilar pentru a obține o înălțare a osului care să permită inserarea unor implanturi dentare în cazul în care înălțimea osului natural nu este suficientă în zona premolar/molar superior.

Implantul dentar este la ora actuală soluția ideală recomandată pentru a înlocui unul sau mai mulți dinți pierduți în timp din lipsa tratamentului necesar sau extrași din diferite alte cauze (fracturi, traumatisme, anodonții...)

Ce este periimplantita, de la ce poate să apară și cum se poate trata rapid pentru a prelungi viața unui implant dentar? Periimplantita este inflamarea țesuturilor din jurul unui implant dentar, inflamarea în care gingia și osul se retrag iar o parte din implant începe să fie expus. Lăsată netratată, va duce inevitabil la pierderea implantului dentar afectat foarte repede.

Cum arată zona unei periimplantite?

În ultimii ani soluțiile de tratament bazate pe implanturi dentare au început să fie din ce în ce mai des întâlnite, cerute și acceptate de pacienți. Dar de ce este recomandat să-ți pui implant dentar și ce tip, model, generație de implant dentar este cel mai bun?

Care sunt avantajele tratamentului edentațiilor dentare prin implanturi și de ce sunt recomandate?