Care sunt miturile și care sunt adevărurile în stomatologia modernă? Există o mulțime de mituri pe care le-am auzit de-a lungul anilor... majoritatea false.

Mă doare măseaua pentru că m-a tras curentul - FALS. NU există nici o legătură directa intre aerul rece și durerile de dinti sau apariția abceselor dentare.

Lămâia și bicarbonatul se pot folosi pentru albirea dinților - FALS. Cele două substanțe chiar dacă teoretic albesc dinții sunt potențial periculoase pentru dinți și mai ales pentru gingii.

Operația de sinus lift este o manoperă chirurgicală stomatologică de mică amploare, complementară care presupune introducerea de os la nivelul fundului sinusului maxilar pentru a obține o înălțare a osului care să permită inserarea unor implanturi dentare în cazul în care înălțimea osului natural nu este suficientă în zona premolar/molar superior.

Pierderea un ui implant dentar prin "respingere" de către organismul pacientului este la ora actuală ceva ce se poate întâmpla extrem de rar, mai corect aproape deloc.

În ultimii ani materialele din care sunt realizare implanturile dentare sunt titan, zirconiu, sau ceramică... cele mai folosite sunt din titan urmate de titan și oxid de zirconiu (Straumann Roxolid) și foarte rar din ceramică (Straumann Pure).

Tomografia computerizată este considerată la ora aceasta cea mai precisă și detaliată informație imagistică pe care o poți obține. Dar de ce detalii oferă și de ce este necesară în unele cazuri la inserarea implanturilor dentare?

Care sunt informațiile care se obțin în urma interpretării unei tomografii și care este precizia lor?

În ultimii ani soluțiile de tratament bazate pe implanturi dentare au început să fie din ce în ce mai des întâlnite, cerute și acceptate de pacienți. Dar de ce este recomandat să-ți pui implant dentar și ce tip, model, generație de implant dentar este cel mai bun?

Care sunt avantajele tratamentului edentațiilor dentare prin implanturi și de ce sunt recomandate?

Tehnica protezării fixe pe mai multe implanturi dentare “All on 4” sau “All on 6” a fost inventată în anii '80 și se bazează pe principii apărute și acceptate încă din anii ’60. După anii 2000 s-au adus multe îmbunătățiri acestui protocol, la ora actuală majoritatea producătorilor dezvoltând sistemele proprii bazate pe acest principiu și care au diferite denumiri.

Implantul dentar este la ora actuală soluția ideală recomandată pentru a înlocui unul sau mai mulți dinți pierduți în timp din lipsa tratamentului necesar sau extrași din diferite alte cauze (fracturi, traumatisme, anodonții...)

Ce este recomandat dacă ai un singur dinte lipsă? O soluție modernă bazată pe implant dentar sau o soluție clasică de punte din trei elemente?

O situație des întâlnită la mulți pacienți este absența unui singur dinte (cel mai des a primului molar sau a unui premolar) pentru care există cele două soluții clare: o coroană pe implant sau o punte din trei elemente. Care e varianta cea mai corectă, cea mai bună, cea rentabilă sau cea recomandată?