Gingivita este o inflamație în general superficială apărută la nivelul gingiei, exact la marginea dinspre dinte. Este o afecțiune reversibilă dacă se elimină cauza și se instituie un tratament corect. Netratată gingivita conduce la boală parodontală cronică (parodontoză).

În majoritatea cazurilor gingivita nu este dureroasă iar singurul semn vizibil este sângerarea constantă la periajul dentar sau la atingerea cu alimente mai dure. Mai apar și alte semne: gingii umflate, schimbări de culoare, respirație urât mirositoare.

Principalele cauze ale gingivitei sunt:

Gingivectomia și gingivoplastia sunt manopere chirurgicale stomatologice de remodelarea gingivală, asemănătoare, dar au scopuri complet diferite și se pot face separat sau împreună funcție de situație particulară a fiecărui pacient și de planul de tratament.

Gingivectomia este o intervenție de mică chirurgie orală prin care se elimină zonele de gingie inflamate, afectate de boli parodontale prin formarea de pungi parodontale sau hiperplazii gingivale care acoperă zone din dinte și împiedică realizarea unor lucrări protetice.

Problemele stomatologice care apar la gravide, în timpul sarcinii, dar si pentru proaspetele mămici, pot fi de cele mai multe ori evitate cu puțină grijă și puțin timp alocat zilnic doar pentru ele.

La multe gravide apar probleme la nivelul dinților și a gingiilor dar aceste probleme nu sunt date de sarcină în sine, cât cel mai des au cu totul alte cauze... singurele schimbări legate de sarcină, sunt date de schimbările hormonale apărute și nu sunt foarte des întâlnite, acestea produc doar mici probleme, dar asociate cu vomitatul și lipsa de igiena devin foarte evidente..

Fumatul este un obicei vicios, care are efecte negative și neplăcute asupra întregului organism, așa cum o să-ți spună toți doctorii, dar aici noi vorbim de dinți și de cavitatea bucală (dinți, buze, limbă, gingii).

Cele mai vizibile efecte ale fumatului sunt:

  • miros specific și permanent;
  • colorații maronii pe suprafețele dinților, vizibile și greu de îndepărtat prin periaj;
  • prezența plăcii bacteriene permanente.

Alte efecte nocive ale fumatului asupra cavitații bucale: