Evoluția vitezei pe internet de la dial-up până la fibra optică

23 Decembrie 2019
Articol actualizat acum 10 luni
Evoluția vitezei pe internet de la dial-up până la fibra optică

Am ajuns la concluzia că eu sunt bătrân dar tinerii ăștia, chiar și cei din IT, nu știu ce e acela dial-up sau ISDN... sau care era viteza pe vremurile tinereții mele, adică prin facultate, adică prin anii 2000 și puțin, adică nu de mult... ei cred că totul a fost așa cum este acum.

Așa că bătrân dar încă nu suficient de ramolit cât să uit așa ceva am decis că ar fi bine să le aduc aminte nemulțumiților de viteza de internet de care dispun acum cum a evoluat treaba în ultimii aproape 20 de ani...

Eram la facultate când am avut primul meu calculator PC, că primul calculator a fost un HC91 cuplat la televizorul sport, cu încărcare și salvare date pe caseta de la un casetofon, pentru că unitățile pentru dischetele de 8 sau 5 inch erau mult prea scumpe și extrem de rare. Țin minte și acum acea configurație bestială pentru care părinții mei au făcut un efort să o pot avea, a costat undeva în jur de 1300 dolari dacă țin eu bine minte... 

 • procesor Intel Pentium MMX 233 MHz (un singur nucleu cu o viteza de măcar 10 ori mai mică decât ce are acum cel mai amărât telefon)
 • memorie 2x8 MB upgradabilă la maxim 64 MB, doar că costa mult suplimentarea/schimbarea
 • placă de bază Acorp (destul de șmecheră la acel moment)
 • placă video Inno3D 2 MB upgradabilă la 4, nu am găsit niciodată piesele
 • HDD 3,2 GB (adică mai puțin de un DVD), 
 • CD-ROM Teac (adică doar citire)
 • placă de sunet cu 2 canale + boxe (cadou)
 • unitate floppy-disk de 3,2 inch
 • monitor AOC 14 inch cu tub și care suporta maxim 800x600 și cu protecție pentru ochi (avea un strat de ceva pe ecran... și nu mai avea ecran suplimentar de protecție peste))
 • sistemul de operare instalat de un coleg de servici al tatălui meu... Windows 95 cu protecție Norton Antivirus
 • fără placă de rețea, cu doar 2 usb-uri care se puteau monta pe o placă de extensie specială pe care o cumpărai separat

După o perioadă am primit cadou un modem extern de 28k cu conectare la calculator prin cablu COM, era pus peste unitate gros de 2-3 cm și lung cât carcasa (foarte asemănător cu cel din imaginea articolului)... și foloseam pentru conectarea la internet linia de telefon fixă, asta însemna DIAL-UP... ISDN-ul era varianta avansată pentru firmele smechere care își permiteau. 

Cum funcționa sistemul DIAL-UP? Sunai la un număr de provider de internet și dacă aveai noroc primeai ton de conexiune (un țiuit foarte asemănător cu cel de la fax... asta dacă ai auzit așa ceva) și mergea cu maxim 28k/secundă!! adică puteai descărca un fișier mp3 în 30-40 de minute, iar minutul de telefon era scump. Era ceva mai rentabil seara după ora 22, doar că atunci era full serverul și uneori nu te puteai conecta până pe la 1-2 noaptea.

Am fost cuminte, am dus muncă de convingere, și am primit un upgrade... am ajuns la 32 MB memorie și un modem intern de 56k... plus upgrade la Windows 98 Second Edition (de la prieteni logic)... Asta însemna că acum puteam descărca o melodie în 15-20 de minute și un film de 6-700MB într-o noapte dacă nu se întrerupea legătura. Dacă se întrerupea o luai de la capăt sau foloseai un download manager sau un program de DC++.... 

Și eu eram printre cei norocoși care aveau linie telefonică cu centrală digitală, care era mult peste cea analogică. Nu mai zic că factura de telefon era un vis urât în fiecare lună. Era perioada cartelelor de acces Easynet, a serviciului XNet oferit de Connex care a fost o adevărată revoluție în materie, dacă nu aveai un cont de XNet nu aveai nimic... (să nu uit Connex este actualul Vodafone)

Undeva prin 2003 am obținut după multă muncă de convingere internet pe cablu coaxial de la Astral Telecom, de la care aveam și cablu analogic TV. Adică scăpasem de facturile la telefon, dar plăteam 24 euro lună pentru o conexiune de 128k inițial care a crescut repede la 256k și un trafic de 6 GB, restul taxabil.

Ulterior viteaza a crescut destul de repede la 512k, 1, 5, 10  apoi 25 Mbps, iar traficul nu mai era contorizat. A fost momentul în care a apărut următorul calculator care se învârtea în jurul unui procesor AMD Athlon XP 1600 cu memorie de 256 MB, CD-RW (puteam și scrie CD-uri), placă de rețea de 100 Mbps, imprimantă HP color cu cerneală, scaner, monitor Samsung de 17 inch tot cu tub... eram prin anii 2005... tastatură și mouse cu cablu.

Astral a fost cumpărată de UPC, serviciile au devenit din ce în ce mai bune, viteza a crescut la 50, 100, 200, 300 și acum a ajuns la 500 Mbps iar abonamentele sunt extrem de accesibile... 

Sunt nici 20 de ani în care evoluția e fost uriașă, de exemplu inițial exista doar un singur browser, Internet Explorer, când a apărut Netscape Navigator (precursorul Firefox) a fost un fenomen, arăta mai bine, mergea mai repede, avea posibilitatea de ferestre multiple... 

Acum o viteză de 500 sau 1000 Mbps e ceva normal pentru conexiunile pe cablu sau fibră, iar pentru mobil vorbim de 4G 1-200 Mbps .. In curând de 5G undeva 500-1000 Mbps... Eu acu nici 20 de ani nici nu visam la așa ceva, era SF... dacă cineva zicea că are fibră optică în facultate, era un fel de zeu, putea descărca nelimitat la viteza de 1-2 Mbps !!, aveam un coleg care avea așa ceva... mama lui de șmecher.

Nu uita că în facultate descărcam o melodie in 15 minute și un film la o calitate infectă în multe ore... Și eu am terminat facultatea în 2005. Nu exista YouTube, aplicații de muzică sau radio online, WhatsApp, Facebook... existau aplicații de genul MSN Messenger sau Yahoo Messenger, WinAmp, portaluri gen Kappa, ROL de pe care puteai vedea chestii sau descărca alte chestii mai rapid decât din alte surse, gen programele utilitare, drivere, actualizări de programe. Filmele aveau 5-700 MB sau unele 2x600, 3x600 MB, erau sparte pe mai multe fișiere ca să se poată scrie pe CD că DVD nu exista.

Primul meu telefon l-am avut în anul 1 de facultate, adică prin 2000, nu aveam conexiune internet pe el pentru că nu exista această opțiune și nici nu aveai la ce să o folosești... a fost un Nokia 5110 cu antenă, dar despre istoria telefoanelor avute o să scriu într-o altă zi.