Este necesar un program antivirus pe un telefon cu sistem Android?

10 Aprilie 2017
Articol actualizat acum 3 luni
siguranta internet

Este necesară instalarea unui program antivirus sau soft dedicat pentru internet security pe un telefon cu sistem de operarea Android? E o întrebare la care nimeni nu iți va putea da un răspuns foarte clar, iar până la urmă este o alegere personală.

Sistemul de operare Android este bazat pe Linux, ceea ce-l face destul de rezistent la atacuri, dar dacă insiști, sigur poți sa îți virusezi telefonul sau tableta, mai ales că de cele mai multe ori cauza activării unui virus pe un dispozitiv este o acțiune umana a celui care-l folosește... drept urmare ce-ți faci cu mana ta...

Ce nu trebuie să faci? care sunt regulile principale?

  • - să nu deschizi fișiere atașate la email-uri doar din curiozitate, dar pe care nu le aștepți sau pe a căror expeditor nu-l cunoști.
  • - să nu intri pe link-uri primite prin sms, mms, WhatsApp... cu diferite mesaje înșelătoare.
  • - să nu descarci sau să instalezi aplicații de pe alte situri decât magazinul oficial Google Play Store.
  • - să nu te lași păcalit de paginile care apar în timpul navigării pe internet care te anunță ca dispozitivul folosit este virusat...
  • - să nu intri pe rețele wireless free permanent... oriunde prinzi una, fără să ști mare lucru despre cine le oferă.

Dacă ești atent la toate aceste aspecte în mod normal nu ar fi nevoie de instalarea unui antivirus, dar dacă în schimb primești o grămadă de mesaje, e-mailuri suspecte sau navighezi pe diferite pagini riscante... poate ar fi bine să iți instalezi o aplicație de protecție.

Ce aplicații să folosești? 

Prima variantă ar fi una gratuită (dar folosește produsele unor firme cunoscute cu istorie în securitate... Norton, BitDefender, Avast, AVG, DrWeb...), sau o versiune oferită de operator la unele abonamente (Orange Antivirus - un produs BitDefender cu funcționalități full/pro). 

Varianta a doua, sunt produsele pro pentru care trebuie să plătești, în general sume decente și care oferă protecție extinsă față de cele gratuite.

Activează întotdeauna opțiunea Google Play Protect pentru protecție și scanare a aplicațiilor inclusă gratuit în Google Play Store, dar și opțiunea de securitate care nu permite instalarea aplicațiilor din surse necunoscute.

Ce poți să pățești dacă te-ai virusat? Exact ce poți păți și la un calculator... Datele personale, pozele, adresele de email și parolele acestora, datele de logare pe diferite aplicații și pagini web, datele bancare, tot ce ai în telefon sau tabletă poate fi sustras, blocat sau distrus... De cele mai multe ori iți dai seama târziu mult prea târziu, din păcate.

Eu unul folosesc de mai multi ani Orange Antivirus pe care îl am inclus în abonamentul de telefonie, care îmi oferă protecție extinsă împotriva aplicațiilor riscante, protecție pentru navigarea pe internet și Facebook, îmi poate bloca unele aplicații de la accesare... Până acum nu am văzut nici un virus, doar câteva atenționări pentru pagini web posibil cu risc. Din vara lui 2019 am trecut la Bitdefender Mobile Security & Antivirus.

Pentru majoritatea utilizatorilor se consideră că o soluție de protecție nu este necesară pentru utilizarea zilnică, dar așa cum ziceam de la început, instalarea unui soft de protecție rămâne o alegere strict personală, iar dacă telefonul este unul performant și actualizat nici nu se va simți la performanțe sau consum baterie.