Apexul dintelui este vârful rădăcinii, porțiunea terminală a fiecărei rădăcini dentare ce este prevăzută cu un orificiu foarte fin prin care pătrunde mănunchiului vasculo-nervos dentar.

Fiecare apex dentar privește ușor spre lateral și distal, indicând locul de formare și migrare aa mugurelui dentar. 

Termenul de "apical" se referă la zona din jurul apexului (vârfului rădăcinii).

Toată lumea care ajunge la stomatolog are de-a face mai devreme sau mai târziu cu tratamentul de canal sau endodontic, cel care se adresează nervului unui dinte. Dar ce este nervul unui dinte?

Nervul unui dinte este:

Endodonția este o specialitate stomatologică care se ocupă de toate tratamentele mecanice sau medicamentoase care se fac la nivelul rădăcinii unui dinte... cunoscute populat ca tratamente de canal.

Care sunt tratamentele endodontice posibile?

Tratamentele endodontice acoperă succesiunea de tratamentele mecanice, medicamentoase și la final de obturarea definitivă a canalelor de la nivelul rădăcinilor dinților.

Tratamentul endodontic de canal (popular cunoscută ca scosul nervului) se face dacă:

Tratamentele stomatologice de terapie dentară sunt probabil cele mai des cerute și efectuate manopere stomatologice. Ce înseamnă "terapie dentară"? simplu: obturații (plombe) de orice volum și în orice zona a unui dinte sau tratamente complete endodontice (scos de nerv).

Când trebuie făcută o obturație?