E normal să existe durere de dinte după o plombă?

09 Noiembrie 2018
Dr Alexandru Necula
Articol actualizat acum 6 zile
E normal să existe durere de dinte după o plombă?

Cât de normal este să existe sensibilitate la un dinte după ce a fost obturat? De ce mai doare un dinte o perioadă și după ce a fost plombat? 

În mod normal nu trebuie să existe sensibilitate mai mult de 24 ore și aceea foarte ușor suportabilă, dar în unele cazuri rare, există o perioadă în care un dinte la care s-a făcut o obturație prezintă pentru o perioadă variabilă sensibilitate. 

Care este cauza acestor dureri, cât timp e normal să mai supere și care e varianta de tratament dacă nu trece?

1. Dacă caria a fost mare și foarte aproape de nerv și acesta a suferit permanent în ultima perioadă, dar nu s-a ajuns și la scosul nervului în prima ședință, în majoritatea cazurilor există o mică sensibilitate pe o perioadă de 2-7 zile care se diminuează treptat până la dispariție. În acest caz totul e perfect.

2. Dacă caria a fost mare și foarte aproape de nerv iar durerile dau semne că scad în câteva zile chiar și e nevoie de medicamente antiinflamatorii, sunt șanse mari ca totul să meargă bine pentru următoarea perioadă, dar dacă durerile reapar în acel moment trebuie mers la stomatolog cât se poate de repede.

3. Dacă caria a fost mare și foarte aproape de nerv iar durerile continuă la un nivel care nu este suportabil nici cu antiinflamatorii, trebuie făcut de urgență tratamentul endodontic (tratament de canal).

4. Dacă caria nu a fost profundă dar dintele este sensibil după obturația coronară permanent și puternic mai mult de 5-7 zile, pot fi mai multe cauze, dar în general se ajunge la schimbarea plombei... 

  • există o zonă în care caria nu a fost bine curățată;
  • obturația are o zona incorect realizată;
  • materialul folosit la obturație nu asigură suficientă protecție termică;
  • sistemul adeziv a fost incorect folosit;
  • obturația este ușor înaltă în mușcătură, iar dintele primește forțe prea mari.

Dacă în timpul curățării cariei nu s-a folosit suficientă apă pentru răcirea frezelor (a mirosit a os pârlit...), sau forțele folosite au fost foarte mari este posibil ca nervul să fi suferit o traumă ireversibilă ceea ce va duce la apariția durerilor intense ulterioare care nu vor ceda, în general intensitatea lor se va accentua și se va ajunge aproape sigur la tratament endodontic de canal.