E normal să existe durere de dinte după o plombă?

09 Noiembrie 2018
Dr Alexandru Necula
Articol actualizat acum 4 luni
E normal să existe durere de dinte după o plombă?

Cât de normal este să existe sensibilitate la un dinte după ce a fost obturat? De ce mai doare un dinte o perioadă și după ce a fost plombat (obturat)? În mod normal nu trebuie să existe sensibilitate mai mult de 24 ore și aceea foarte ușor suportabilă fără să fie nevoie de medicamente antiinflamatoare, dar în unele cazuri rare, există o perioadă variabilă în care un dinte la care s-a făcut o obturație prezintă sensibilitate. 

Care este cauza acestor dureri, cât timp e normal să mai supere și care e varianta de tratament dacă nu trece?

1. Dacă caria a fost mare, foarte aproape de nerv și acesta a suferit permanent în ultima perioadă, dar nu s-a ajuns și la scosul nervului în prima ședință, în majoritatea cazurilor există o mică sensibilitate pe o perioadă de 2-7 zile care se diminuează treptat până la dispariție. În acest caz totul e perfect pentru următorii ani.

2. Dacă caria a fost mare și foarte aproape de nerv iar durerile scad în câteva zile dar e nevoie de medicamente antiinflamatorii (1-2 Nurofen), sunt șanse ca totul să meargă bine pentru următoarea perioadă, dar dacă durerile reapar în acel moment, lucrurile vor degenera și trebuie mers la stomatolog cât se poate de repede.

3. Dacă caria a fost mare și foarte aproape de nerv iar durerile continuă la un nivel care nu este suportabil nici cu antiinflamatorii, trebuie făcut de urgență tratamentul endodontic (tratament de canal)... altfel vor urma nopți de nesomn și un abces.

4. Dacă caria nu a fost profundă dar dintele este sensibil după obturație, durerea este permanentă și puternică mai mult de 5-7 zile, pot fi mai multe cauze și este indicat să se facă schimbarea plombei cât se poate de repede... 

  • există o zonă în profunzime unde caria nu a fost bine curățată;
  • obturația făcută are o zonă incorect realizată;
  • materialul folosit la obturație nu asigură suficientă protecție termică pentru nerv;
  • sistemul adeziv a fost incorect folosit;
  • obturația este ușor înaltă în mușcătură, iar dintele primește forțe prea mari.

De multe ori, din păcate, dacă în timpul curățării cariei nu s-a folosit suficientă apă pentru răcirea frezelor (a mirosit a os pârlit...) sau forțele folosite au fost foarte mari este posibil ca nervul să fi suferit o traumă ireversibilă ceea ce va duce la apariția durerilor intense ulterioare care nu vor ceda, în general intensitatea lor se va accentua și se va ajunge aproape sigur la tratament endodontic de canal.

Antiinflamatorii

Antibiotice