De ce ai nevoie și cum se face o rețea wireless acasă?

25 Aprilie 2017
Articol actualizat acum 1 an
De ce ai nevoie și cum se face o rețea wireless acasă?

La ora actuală internetul este ceva de care ai nevoie aproape tot timpul, deci ideea de a avea o rețea proprie acasă la care să te poți conecta cu toate dispozitivele în același timp este o necesitate. Sunt mai multe variante de rețea, functie de ce ai nevoie.

De ce ai nevoie? În primul rând de o conexiune la internet... de aici încolo începe rețeaua proprie.

Sunt operatori de internet (UPC) care oferă un modem/router care iți asigură cam tot ce ai nevoie, pentru a crea o rețea pe cablu împreună cu una wireless. La alți operatori totul e un cablu cu o mufa UTP de rețea și de unde trebuie tu să te descurci.

Înainte de a te apuca să cumperi ce ai nevoie, trebuie să ști că viteza finala pe fiecare dispozitiv, este dată de cea mai mică viteza de conexiune a unei componente din rețea, așa că mare atenție!! adică dacă exista undeva o componentă care nu este făcuta sa funcționeze pe 1000 Mbps/Gigabite ce este legat dincolo de ea nu va depăși 100 Mbps.

Dacă viteza pe care o oferă operatorul nu depășește 100 orice echipament de rețea sau cablu actual oricât de ieftin, va suporta aceste viteze deci tine de buget sau alte preferințe ce vrei să folosești., dar dar dacă viteza este peste 100 Mbps trebuie să ai grija ca toate cablurile UTP folosite sa fie de Cat5e sau Cat6 și toate componentele sa fie "gigabite"; pe wireless nu te aștepta să atingi vitezele maxime...

Ce face fiecare echipament în parte? Să le luam pe rând:

1. Cablul de rețea UTP, asigură legătura între diferite componente și asigură cele mai stabile și rapide conexiuni; dacă folosești desktop sau un laptop dar pe care îl ți pe birou, un televizor "smart", un PlayStation,... ar fi o alegere foarte bună. În general se folosesc cabluri deja mufate de producător "patch cord", pe diferite lungimi (1, 3, 5 10... metri) sau se folosește un cablu la metru care se mufează funcție de nevoi.

2. Routerul wireless este componenta din rețea care face ca internetul asa cum iți intra în casă să poată fi "spart" intre toate dispozitivele din casă, pe conexiuni cablate și wireless. În general asigură conectarea a 4 dispozitive prin cablu (dacă ai nevoie de mai multe porturi de conectare vei folosi și un switch) și a unui număr suficient de mare pe wireless. Este cea mai importantă componentă, el este "creierul" rețelei...

3. Switch-ul de rețea este o componenta care asigura "înmulțirea" porturilor de conectare pe cablu conectat după routerul propriu sau modemul de la operator.

4. Adaptorul wireless iți asigură conectarea la router a calculatoarelor dacă nu vrei sa folosești cabluri de rețea întinse prin casă, cele mai utilizate sunt cele cu conectare USB.

5. Placa de rețea a calculatorului/laptopului este "finalul" rețelei...

Alte componente pe care le poți atașa rețelei și sunt utile? Hard disk extern, cu conexiune rețea, care permite să ai o capacitate de stocare accesibilă de toate dispozitivele din rețea, pe care poți stoca poze, filme, fișiere, sau pe care poți face backup la informațiile din calculator (ex: WD My Cloud).

Cum se conectează toate astea? Foarte ușor dar cu răbdare...

Pasul 1: cablul de la operator sau un cablu din porturile de la modemul operatorului se introduce în router în portul cu o culoare diferită de celelalte și pe care scrie în general WAN.

Pasul 2. Dacă operatorul iți furnizează un user/parola acestea trebui introduse în pagina de administrare a conexiunii din router la zona de setare WAN, dacă nu, sări peste.

Pasul 3. Dacă folosești cabluri pentru restul rețelei, se introduc în porturile LAN ale routerului și de aici în ce vrei tu... și teoretic ai internet deja pe ce ai conectat.

Pasul 4. Setarea rețelei wireless din router...

Eu am internet de la UPC 500 Mbps cu un modem/router wireless inclus, dar am propria mea rețea (nu folosesc modemul decât ca furnizor de semnal nu și ca router) care asigură conexiune pentru 2 desktop-uri, 1 laptop, 3 telefoane, 2 tablete, 1 Smart Tv, 1 PS4, si un HDD extern (network storage). Totul este ținut de un Router Tp-Link C5 și un Switch Tp-Link 4 porturi, cabluri UTP Cat6 ecranate și Cat5e.