Cum și cu ce se face igiena la coroane și punți dentare?

23 Iunie 2018
Articol actualizat acum 1 an
Cum și cu ce se face igiena la coroane și punți dentare?

Cum și cu ce se face ușor și corect igiena la coroanele și punțile dentare, cum poți să cureți zonele de lângă sau de sub lucrările stomatologice? Scobitoarea nu e soluția cea mai bună...

Ața dentară specială, cum este Super Floss de la OralB, permite curățarea lângă lucrările dentare, iar în cazul punților și sub ele. Are un capăt mai dur și o zona mai pufoasă, buretoasă. Între lucrare și dinții vecini se folosește ca și ața dentară clasică, dar pentru a putea curăță sub punțile dentare se folosește capătul mai dur care permite pătrunderea pe sub lucrare după care cu partea buretoasă se curăță intre punte și gingie. Se repetă mișcarea sub fiecare corp de punte (parte dintr-o punte care ocupă un spațiu în care nu este nici un dinte). Ideal se folosește zilnic și sunt de unică folosință.

Periuțele interdentale care se găsesc acum în toate marile farmacii, arată exact ca acele instrumente cu care se spălau sticlele în tinerețe doar ca în super miniatură... funcție de producător au diferite mânere, sunt de diferite grosimi... Cu ele se intră intre lucrare și dintele vecin sau cu grijă și răbdare pe sub punțile dentare. Se folosesc zilnic seara înainte de periajul dentar. Nu sunt de unică folosință.

Dusul bucal sau irigatorul oral este un dispozitiv care permite spălarea cu un jet puternic de aer și apă (simplă sau de gură), pulsatoriu sau nu, a tuturor spatiilor dintre dinți, de lângă sau de sub lucrările dentare. Este considerat ca fiind dispozitivul cel mai performant pentru igienizarea zonelor în care periuța de dinți clasică sau electrică nu poate ajunge.

La astea se adaugă spălatul pe dinți în mod corect, folosirea zilnică a apei de gură și controlul stomatologic periodic la 6-12 luni și dacă este cazul și control radiologic.