Cum se testează corect viteza de internet?

13 August 2018
Articol actualizat acum 1 an
Cum se testează corect viteza de internet?

Cum se testează corect viteza conexiunii de internet? Ce trebuie urmărit și ce trebuie evitat pentru a avea niște rezultate corecte?

Testarea vitezei de internet se face pe baza a mai multe criterii:

 • parametri ping (latență, pierderi de pachete);
 • viteză download;
 • viteză upload.

La testele ping se vede viteza și calitatea transmiterii de pachete de date între calculator și un server ales. În general o valoare peste 150 milisecunde va produce probleme, iar una de sub 20 milisecunde este una foarte bună.

Greșeli pe care să le eviți la testele de viteză:

 1. Nu testa o singură dată... testează de mai multe ori în diferite momente ale zilei.
 2. Nu testa la în momentele proaste cunoscute... adică când rețelele sunt încărcate, așa cum este în general duminica după-amiaza.
 3. Nu testa din locul greșit dacă testele le faci pe Wi-Fi/wireless... testele cele mai bune se fac din aceiași cameră în care este și routerul wireless.
 4. Nu testa când alte dispozitive din rețeaua proprie sunt active și fac trafic
 5. Restartează calculatorul înainte de a realiza testele
 6. Folosește programul sau site-ul cel mai ok pentru situația ta... ideal e sa fie pus la dispoziție de operatorul la care ești conectat, așa teoretic vei avea cea mai bun răspuns... folosește Speedtest by Ookla în care poți alege serverul de test
 7. Nu testa folosind un sistem VPN, care sigur are viteza limitată.
 8. Nu uita că cel mai corect testele se fac de pe un desktop/laptop conectat la router prin cablu de rețea UTP nu prin wireless.