Cum se setează pas cu pas un router wireless rapid și ușor?

25 Aprilie 2017
Articol actualizat acum 11 luni
Cum se setează pas cu pas un router wireless rapid și ușor?

Setarea unui router wireless pentru a funcționa internetul și conexiunea wireless în rețeaua UPC, RDS sau Telekom nu este ceva dificil de realizat, trebuie doar să urmezi niște pași și niște reguli de bază, pentru setări de finețe e alta discuție... dar nu sunt necesare pentru o utilizare normală.

Pentru a te autentifica în pagina de administrare a router-ului trebuie să ști adresa IP a acestuia, este scrisa pe cutie/carcasa sau dacă nu o poți afla urmând următorii pași de pe un calculator conectat:

 • apasă tasta "Windows" și R în același timp;
 • în fereastra apărută tastează "cmd" și Enter;
 • în fereastra apărută tastează "ipconfig" și Enter;
 • adresa IP este cea care apare la "Default Gateway";
 • introdu acest IP în browser și vei accesa pagina de administrare a router-ului.

În general adresa router-ului este 192.168.0.1 sau 192.168.1.1

Datele de logare implicite le găsești scrise pe cutie/carcasa și sunt in general admin/admin, user/user... sau dacă le-ai schimbat vreodată tu le ști... Dacă nu le mai ști sau nu reușești sub nici o formă, folosește opțiunea de reset fizic, care de cele mai multe ori este un mic buton/gaură undeva prin zona din spate pe care scrie RESET, care trebuie ținut apăsat cu un creion sau ceva ascuțit ...

Și acum să trecem la pașii cei mai importanți ai setării unui router wireless:

1. Schimbarea parolei implicite de administrare, opțiune pe care o găsești în general la secțiunea "System tools"/"Password" sau în primul pas de wizard la setarea inițială.

2. Setarea conexiunii la internet funcție de operator:

 • la conexiuni cu user/parolă, varianta PPPoE, cum folosește RDS sau alți operatori: se intră in secțiunea "Network"/"WAN" și se alege "PPPoE" și se completează câmpurile user/parola cu datele furnizate de operator.
 • la conexiuni cu alocare de IP dinamic fără user și parola se alege "Dynamic IP" și gata, este setarea folosită la UPC/Telekom, la care routerul tău se conectează prin portul WAN cu cablu UTP de rețea la modemul lor.
 • după acest pas in mod normal calculatoarele conectate pe cablu vor beneficia de internet.

3. Setarea rețelei wireless, dacă este dual band trebuie făcute setările pentru ambele frecvente, 2.4 și 5 GHz.

 • alegerea numelui rețelei, ce vrei tu...
 • alegerea sistemului de autentificare, recomand WPA/WPA2 - Personal, și criptare AES
 • setarea parolei pentru conectare... ce vrei tu dar nu 1234, sau aceeași cu numele...

Cu acești pași făcuți vei obține un router wireless care va permite conectarea la internet pe cablu de rețea și în siguranță pe wireless.

Îți recomand să nu lași rețeaua wireless nesecurizată/neparolată pentru a nu putea fi folosita chiar de toată lumea din zonă... e abonamentul tău de internet, sunt banii tai, iar ideea că o rețea parolată nu permite o viteză mare e un mit vechi și complet idiot.