Cum se schimbă serverele DNS la un calculator cu Windows sau la un router?

14 Mai 2018
Articol actualizat acum 2 săptămâni
dns

Schimbarea adreselor implicite ale serverelor DNS oferite pe providerul de internet este o acțiune simplă care durează câteva minute și necesită doar câțiva pași simpli... fie că este vorba de router pentru toată casa sau doar pentru un singur calculator.

Care este diferența dacă schimbi serverele DNS direct pe router sau pe doar pe un calculator din casă? Dacă schimbi pe router, toate dispozitivele (calculatoare, telefoane, tablete, televizor, PS4...) din casă care folosesc conexiunea de internet vor folosi același server DNS setat de tine, dacă îl schimbi doar pe un calculator, restul vor folosi serverele DNS oferite de providerul de internet... simplu.

Varianta A, schimbarea serverelor DNS pe un calculator cu Windows 10 (pașii vor fi explicați și pentru calculatoarele setate pe română cât și pentru cele setate pe engleză).

  1. Deschizi Centrul de rețea și partajare / Network and Sharing Center - dreapta mouse pe icoana de rețea din dreapta jos, sau din butonul de start scriind Retea / Network.
  2. Click pe Modificare setări adaptor / Change adapter settings - este în zona din stânga în fereastra care se deschide.
  3. Click dreapta pe icoana de rețea, după care din meniul care apare, se alege Proprietăți / Properties.
  4. Din lista care apare.... Internet Protocol Version 4 (TCP / IPv4) este ce te interesează... dublu click.
  5. In următoarea fereastră, există două zone, prima de sus nu te interesează, în cea de-a doua de jos se bifează Se utilizează următoarele adrese de server DNS / Use the folowing DNS server addresses
  6. Se completează cele doua câmpuri cu adresele serverelor DNS dorite... și gata.

Varianta B, schimbarea serverelor DNS pe router, este diferit de la un model la altul, dar nu e atât de greu.

  1. Logarea în pagina de administrator a routerului este obligatorie.
  2. După care în general există doua locuri în care trebuie introduse valorile dorite Network / WAN și zona de setări DHCP ale routerului
  3. Se introduc ip-urile dorite la Primary DNS și Secondary DNS.
  4. Restart router.

Nu uita că schimbarea serverelor DNS nu va crește viteza pe internet, ci va schimba latența sau timpul de accesare a unui site, viteza ulterioară e din alta parte... nu de aici.