Cum se interpretează o radiografie dentară?

16 Octombrie 2018
Articol actualizat acum 2 luni
Cum se interpretează o radiografie dentară?

Ai făcut o radiografie retroalveolară sau panoramică pentru dinți și ești curios ce se vede pe ea până ajungi la stomatolog? Cum apare o carie, un chist, un granulom, o fractură, o infecție, un molar de minte, retracția osoasă... pe o radiografie dentară?

Reguli clare de interpretare:

  • alb intens egal mâna omului (plombă, pivot, lucrare, implant) sau suprapunerea conturului a doi dinți (se întâlnește des la radiografiile panoramice în zona premolarilor);
  • negru intens egal gaură... problemă... nu se pune imaginea nervului (este situat în mijlocul dintelui și se continua pe rădăcină)
  • zone gri, probleme mai mici sau mai mari.

Cariile apar pe radiografiile dentare în momentul în care depășesc un minim 15% din grosimea (volumul) dintelui, se văd ca niște pete gri de diferite intensități. Cu cât sunt mai negre și mai aproape de nerv (zona neagră din mijlocul dintelui) problemele sunt mai mari și mai urgente. Cariile pot să apară și sub coroane, în jurul pivoților, sub obturații sau la marginea lor... 

Resorbția osoasă care are vizibilă ca retracție gingivală la pacient, se vede pe radiografie prin coborârea / urcarea marginii osoase față de zona normală care este situată ușor sub locul în care se termină dintele și începe rădăcina.

Infecția la vârful rădăcinii unui dinte apare o zona mai gri în jurul apexului (vârfului), iar dacă zona este aproape neagră și destul de bine conturată, infecția e posibil să fie veche și să fie vorba deja de un chist sau granulom.

Dinte care suferă în urma unui traumatism (lovitură, bruxism sau forțe mari în mușcătură) rădăcina este conturată puternic cu negru... ca un spațiu continuu.

Chistul sau granulomul de mari dimensiuni apare ca o zonă gri intens spre negru care are o rădăcină de dinte ca punct de plecare după care se întinde in zonă; nu trebuie confundat cu zona nasului, sinusurile maxilare sau găurile mentoniere inferioare, care sunt formațiuni normale.

Caninii sau molarii de minte incluși apar pe radiografia panoramică, dar nu se văd deloc în gură, sunt complet sau parțial sub os, de cele mai multe ori sunt înclinați puternic față de ceilalți dinți.

Problemele la nivelul implanturilor dentare, apar ca zone gri intens în jurul implantului sau doar ca o pâlnie de mai mult de 1 mm în zona de trecere spre coroană.

Fisurile sau fracturile la nivelul rădăcinilor dinților apar ca niște linii gri sau negre pe lungimea sau grosimea zonei radiculare, iar dacă fisura este veche este afectat și osul din zona respectiva și se vede o pată mai gri în acel loc.

Resturile de rădăcini dentare se văd foarte ușor... sunt bucăți din rădăcini care nu se continuă cu nimic... rămase aiurea prin os.