Cum se interpretează o radiografie dentară?

16 Octombrie 2018
Articol actualizat acum 7 luni
Cum se interpretează o radiografie dentară?

Ai făcut o radiografie la dinți și ești curios ce se vede pe ea? Cum apare o carie, un chist, un granulom, o fractură, o infecție, un molar de minte, retracția osoasă... pe o radiografie dentară?

Reguli clare de interpretare:

  • alb intens, mâna omului (plombă, pivot, lucrare, implant) sau suprapunerea a doi dinți;
  • negru intens, gaură... problemă....
  • zone gri, probleme mai mici sau mai mari.

Cariile apar pe radiografiile dentare în momentul în care depășesc aproximativ 15% din grosimea dintelui, se văd ca niște pete gri de diferite intensități, cu cât sunt mai negre și mai aproape de nerv (care este zona neagră din mijlocul dintelui) problemele sunt mai mari. Cariile pot să apară și sub coroane și apar tot ca niște zone negre la trecere intre coroană (care apare albă) și rădăcină.

Resorbția osoasă care are vizibil retracție gingivală la pacient, se vede pe radiografie prin coborârea / urcarea marginii osoase față de zona normală care este situată ușor sub locul în care se termină dintele și începe rădăcina.

Infecția la vârful rădăcinii uni dinte apare o zona mai gri în jurul apexului (vârfului), iar dacă zona este apare negru și destul de conturată, infecția e posibil să fie veche și să fie vorba deja de un chist sau granulom.

Dinte care suferă în urma unui traumatism (lovitură, bruxism sau forțe mari în mușcătură) rădăcina este conturată puternic cu negru.

Chistul sau granulomul de mari dimensiuni apare ca o zonă gri intens spre negru care are o rădăcină de dinte ca punct de plecare după care se întinde in zonă; nu trebuie confundat cu zona nasului, sinusurile maxilare sau găurile mentoniere inferioare, care sunt formațiuni normale.

Caninii sau molarii de minte incluși apar pe radiografia panoramică, dar nu se văd deloc în gură, sunt complet sau parțial sub os, de cele mai multe ori sunt înclinați puternic față de ceilalți dinți.

Problemele la nivelul implanturilor dentare, apar ca zone gri intens în jurul implantului sau doar ca o pâlnie de mai mult de 1 mm în zona de trecere spre coroană.

Fisurile sau fracturile la nivelul rădăcinilor dinților apar ca niște linii gri sau negre pe lungimea sau grosimea zonei radiculare, iar dacă fisura este veche este afectat și osul din zona respectiva și se vede o pată mai gri în acel loc.

Resturile de rădăcini dentare se văd foarte ușor... sunt bucăți din rădăcini care nu se continuă cu nimic... rămase aiurea prin os.