Cum se face igiena dinților la copii funcție de vârstă?

10 Ianuarie 2018
Articol actualizat acum 1 an
Cum se face igiena dinților la copii funcție de vârstă?

La fel ca și în cazul celor mari și la copii igiena dentară este importantă pentru a avea o dantură frumoasă și sănătoasă indiferent de vârstă. Problemele dentare se numără printre cele mai frecvente probleme de sănătate la copii, iar factorii responsabili pentru acest fapt sunt alimentația actuală bogată în zaharuri, sucurile carbogazoase și igiena orală defectuoasă.

O igienă orală incorect făcută sau insuficientă duce la acumularea plăcii bacteriene (acel strat moale care se depune) iar ulterior la apariția cariilor. Ulterior vor apărea diverse probleme dentare întâlnite în rândul copiilor: carii mai complicate, accidente de erupție, gingivite, etc...

La vârste fragede, este responsabilitatea părinților să realizeze o igienă dentară corectă. Odată ce sunt mai mari și vor mai multă libertate și independență tine tot de părinti să le explice importanța igienei orale, poate chiar cu ajutorul medicului dentist al familiei.

Ce periuță de dinți este bună pentru copii? Cea adecvată vârstei, nu degeaba sunt produse pe categorii de vârstă... Pe piață există periuțe de dinți: pentru 6-24 luni, pentru 2-4 ani, pentru 5-7 ani pentru băieți, pentru 5-7 ani pentru fete și pentru copiii de peste 7 ani. La fel este și la pasta de dinți sau apa de gură... da, există apă de gură pentru copii...

Care este mișcarea corectă a periuței de dinți? Ca și la cei mari, dinspre gingie spre dinte, cu repetarea mișcării de 2-3 ori pe fiecare dinte, pe fiecare suprafață.

Încă de la naștere igiena orală a copilului trebuie menținută corect. Cum? Se folosește o compresă sterilă sau o dischetă pentru demachiere și se șterg cu atenție gingiile copilului, dar și suprafața internă a obrajilor, limba, cerul gurii și planșeul bucal, fără a se folosi substanțe dezinfectante... Acest lucru este recomandat să se facă zilnic, seara înainte de culcare, dar este preferabil să se procedeze astfel chiar de două ori pe zi, dimineață și seara.

Odată apăruți primii dinți, trebuie neapărat început și periajul acestora, chiar dacă inițial sunt dinți temporari care urmează să se schimbe peste câțiva ani, pentru că problemele care apar la cei de lapte pot influența ulterior și pe cei definitivi. La început se folosește tot un tifon sau un degetar de silicon cu periuță special, după care se trece la o periuță normală, moale. Se utilizează un volum de pastă de dinți pentru copii de mărimea unui bob de mazăre cel mult deoarece copii nu știu să se clătească și de multe ori înghit pasta de dinți (dacă este pentru copii nu este nici o problemă, dar dacă se folosește una de adulți poate fi)

Părinții trebuie să fie foarte atenți să nu lase peste noapte copilului biberonul cu lichide dulci, aceasta fiind cea mai frecventă cauză a apariției cariei de biberon la dentiția de lapte.

Între 2-4 ani copii trebuie sa învețe să se spele pe dinți, dar este important să alegi o periuță care să i se potrivească și care să vină în întâmpinarea nevoilor de la această vârstă, și care să-i atragă, care să-l facă să o folosească. Periajul se va face sub supravegherea și controlul permanent al unui părinte.

Cum pregătești prima vizita la dentist? Atunci când mergi la stomatolog pentru un consult destinat ție, ia-l și pe copilul tău cu tine. Dacă este posibil și nu trebuie să suferi intervenții majore, lasă-l pe copilul tău să privească modul în care medicul dentist efectuează un control de rutină. Vizitele copilului la dentist trebuie făcute in general cu părintele care nu-l răsfață, cel care are rolul de părinte serios...

Între 5-7 ani molarii definitivi încep să crească, în timp ce unii dinți de lapte cad. Copiii devin mai independenți, se spală singuri pe dinți dar încă nu trebuie lăsați nesupravegheați permanent... de multe ori nu fac ce trebuie și cât trebuie. Există periuțe de dinți electrice care au senzori de presiune și cronometru care pot ajuta foarte mult...

Peste vârsta de 7-8 ani deja e normal să se spele corect singuri, se poate folosi fără probleme deja o pastă de dinți și apă de gură pentru adulți, iar prin vizitele regulate la dentist se va observa dacă totul este făcut cum trebuie, sau mai trebuie intervenit pe undeva.

Dacă copilul este predispus la apariția cariilor este posibil ca nici cea mai strictă igienă să nu-l ferească de probleme, de aceea se recomandă să se facă sigilarea șanțurilor și fosetelor la dinți imediat după erupție

Odată cu trecerea anilor, se observă că fetele au grijă mult mai bine de dinți decât băieții, aceștia mai ales în jurul vârstei de 10-14 ani sunt foarte neglijenți cu igiena dentară, dar devin mult mai atenți odată ce ajung la liceu... au o prietenă... e o schimbare bruscă...

În perioada de pubertate (la ora actuală vârsta a început să fie din ce în ce mai mică) unii copii au probleme cu gingiile din cauza schimbărilor hormonale majore care se produc în organism, în acea perioada igiena trebuie sa fie foarte riguroasă, iar dacă exista sângerări ale gingiilor, părintii trebuie să insiste pe posibilitatea transmiterii unor boli chiar doar și printr-un sărut... și tot în această perioadă este posibil să apară primele depozite de tartru.