Cum se face corect igiena la implanturile dentare?

10 Decembrie 2017
Articol actualizat acum 9 luni
Cum se face corect igiena la implanturile dentare?

Igiena dentară pentru o coroană sau punte pe implanturi nu este greu de făcut, doar că trebuie poate puțin mai multă atenție și ceva mai mult timp dedicat decât în cazul unui periaj dentar normal pentru dinții naturali.

Periajul dentar se face și în zona implantului ca și când ar fi dinte natural, fără să fie necesare alte mișcări decât cele recomandate, adică de la gingie spre dinte, repetând de minim 3 ori pe fiecare față (limbă/obraz).

Ața dentară și apa de gură sunt foarte indicate ca măsuri suplimentare de igienă, aceasta curățând suplimentar față de simplul periaj, eliminând o mare parte din resturile alimentare dintre dinți și cea mai mare parte a bacteriilor.

Dacă toate acestea sunt indicate oricărui pacient chiar și celor care nu au implanturi sau coroane, următoarele trei sunt foarte importante pentru pacienții cu lucrări și implanturi: este vorba de ața dentară specială (super-floss), periuțele interdentare și dusul bucal.

  • Super-floss este o ață dentara specială care are o zonă mai pufoasă la mijloc și permite curățarea zonelor dintre dinți și coroană, sau chiar și pe sub punțile dentare.
  • Periuțele interdentare sunt niște mici periuțe care fac același lucru ca și super-floss, doar că sunt în general ceva mai ușor de folosit mai ales în zonele din spate.
  • Dușul bucal (irigatorul oral) este considerat că oferă maximul de igienă pentru pacienți, putând să îndepărteze resturile alimentare interdentare, depunerile de placă, stimulează circulația la nivelul gingie prin masarea acestora.

În concluzie, dacă vrei să păstrezi o igienă exemplară la nivelul implantului dentar, ideal ar fi să te speli corect pe dinți, să folosești o apă de gură iar suplimentar sa folosești și dusul bucal. La acestea se adaugă obligatoriu un control stomatologic anual sau în cazul în care apare cea mai mică inflamație la nivelul gingiei de lângă implant.