Cum se alege corect dimensiunea și se reglează o cască de bicicletă?

25 Aprilie 2017
Articol actualizat acum 1 an
Cum se alege corect dimensiunea și se reglează o cască de bicicletă?

Casca este un accesoriu important și pe care eu îl consider obligatoriu la orice ieșire pe care o fac pe bicicletă oricât de scurtă este. În alegerea și folosirea ei e nevoie să ști câteva lucruri simple dar care pot face diferența la nevoie.

Asigurați-vă că casca este mărimea potrivită. Asta înseamnă ca nu trebuie să fie nici prea largă, nici prea mică. Cum afli acest lucru ? Simplu: încearcă mai multe căști înainte de a cumpăra una și testează dacă intra în așa fel încât să simți că are contact cu capul peste tot (inclusiv pe creștet) și cu ea pusă pe cap și strânsă din sistemul de reglaj de la spate, dar fără chinga strânsa, joaca când miști capul.

Casca trebuie să ți se potrivească și mai ales să fie confortabilă. Unii producători au linii dedicate pentru femei sau celor care au parul prins în coadă (ex: Lazer Clash, gama WSD Bontrager).

Regula de bază "2V1"
"2"
Casca trebuie să stea pe frunte, dar nu mai jos sau mai sus de două degete deasupra sprâncenelor/rădăcinii nasului.
"V" Asigurați-vă că chingile se așează în jurul urechii și sub bărbie perfect. Chingile ar trebui să formeze un "V" care sa se termine exact sub ureche.
"1" Lasă suficient loc pentru un deget între bărbie și curea.

Conform normelor producătorilor, casca trebuie schimbată cu una nou la maxim 5 ani de folosire sau după orice accident în care casca a fost turtită, deformată, fisurată sau în cazul în care pui presiune pe ea se aud sunete (trosnituri).