Cum se administrează (ia) antibioticul Amoxicilină?

29 Decembrie 2020
Dr Alexandru Necula
Articol actualizat acum 1 lună
Cum se administrează (ia) antibioticul Amoxicilină?

Amoxicilina... se găsește ca substanță activă în multe antibiotice disponibile sub diferite denumiri comerciale și de cele mai multe ori în combinație cu acidul clavulanic care îi potențează efectele (Augmentin / Amoksiklav / Amoxiplus / Ospamox / Aurobindo / Amoxilicină Atb / Amoxiplus).

Este o clasă de antibiotice cu efect rapid la nivelul infecțiilor din zona cavității orale (abcese dentare), dar cu o eficiență în scădere în ultimii ani.

Amoxicilina este un antibiotic din clasa penicilinelor, motiv pentru care persoanele care știu că au avut reacții alergice la alte antibiotice din această clasă nu trebuie să îl folosească.

Dozele administrate în cazul infecțiilor dentare sunt:

  • la copii se administrează suspensie orală conform doză/greutate corp
  • 250-500mg la 8 ore în cazul infecțiilor minore
  • 750-1000mg la 12 ore în majoritatea cazurilor sau preventiv post-operator
  • 750mg la 8 ore în cazul infecțiilor severe
  • doza maximă posibilă este de 6000mg/zi
  • se administrează minim 5 zile, ideal 7, maxim 10
  • se eliberează doar pe bază de rețetă medicală 

NU se indică administrarea la gravide sau la mamele care alăptează.

Daca sunt cunoscute antecedente de afte sau infecții fungice (candidoză) se recomandă administrarea împreună cu antifungice / antimicotice

Toate aceste sfaturi trebuie folosite doar în cazuri de urgență când o programare de urgență la dentist nu poate fi realizată. Administrarea medicamentelor fără avizul unui medic se face pe proprie răspundere. Toate recomandările medicamentoase de mai sus sunt de ordin orientativ și trebuie luate ca atare.