Cum schimbi serverele DNS la un telefon mobil?

11 Decembrie 2018
Articol actualizat acum 1 an
Cum schimbi serverele DNS la un telefon mobil?

Schimbarea serverelor DNS folosite de un telefon mobil este o operațiune simplă care nu necesită multe cunoștințe și nici mult timp. Exista 2 soluții simple și rapide, cea mai ok este 1.1.1.1: Faster & Safer Internet oferită de CloudFlare.

1. Instalarea unui program care face acest lucru atât pentru conexiunea Wi-Fi cât și pentru cea 2G/3G/4G/LTE... a operatorului. Din punctul meu de vedere DNS Changer (no root 3G/Wi-Fi) este poate cea mai ok. Nu am văzut un efect asupra performantelor sau a bateriei nu conține reclame. Doar atenție ca uneori iți recomandă sa instalezi și alte aplicații... 

2. Instalarea direct a aplicației 1.1.1.1: Faster & Safer Internet oferite de CloudFlare, care face automat setarea serverelor DNS folosite de telefonul mobil pe serverele lor. La ora acesta serverele DNS oferite de CloudFlare sunt considerate printre cele mai rapide din lume.

Din câte se știe/zvonește pe Android Pie o să existe posibilitatea de setare manuală a serverelor DNS folosite, deocamdată nu pot confirma acest lucru... rămâne de văzut dacă o sa meargă, și oricum este o soluție doar pentru telefoanele care vor avea aceasta actualizare a sistemului de operare.

Ambele aplicații vor dorii sa activeze o conexiune de tip VPN, fără de care nu pot funcționa, deci nu uita să fi de acord cu acest lucru... Eu unul optez acum pentru 1.1.1.1: Faster & Safer Internet

Update Ianuarie 2019:

Dacă telefonul are un sistem de operare Android Pie/9 se poate seta manual folosirea unui server DNS over TSL accesând Settings - Network & internet - Advanced -  Private DNS și introducând:

- 1dot1dot1dot1.cloudflare-dns.com la adresa serverului dacă vrei să folosești severele DNS CloudFlare
- dns.quad9.net la adresa serverului dacă vrei să folosești severele DNS Quad9
- dns.google la adresa serverului dacă vrei să folosești severele DNS Google