Cum să devii un adevărat maniac în curățarea și îngrijirea dinților?

25 Aprilie 2017
Articol actualizat acum 1 an
Cum să devii un adevărat maniac în curățarea și îngrijirea dinților?

Cum poți deveni un adevărat maniac în igiena dentara? Ce și cum să faci pentru a avea cei mai curați și frumoși dinți?

Dacă încă mai ai dinți în gură înseamnă că ști să te speli, sau ești norocos... dar dacă totuși vrei să mai ai dinți până când o să ajungi bătrân și ramolit? mai există și alte soluții recomandate:

1. Periuța electrică; un mod foarte bun de a îmbunătății periajul clasic mai ales în zonele în care periuța clasică nu poate realiza mișcări.

Cum și cât? Faptul că "se mișcă singură" nu înseamnă că și spală singură; trebuie folosită la fel ca și cea clasică, altfel devine "periuța puturosului".

2. Ața dentară (dental floss cum o știu cei care vorbesc româno-engleza) foarte bună la tăiat mămăligă când te duci acasă sau la bunici, dar la oraș se folosește altfel și destul de simplu: se introduce între doi dinți cu grijă să nu lovești gingia, se reazemă de unul din dinți și se scote; se repetă mișcarea în același spațiu dar pe dintele vecin; un spațiu gata, treci la următorul, sigur mai ai câteva.

Când: ideal înainte de periaj.

3. Apa de gură; ști sticlele ale cu o zeamă colorată care au apărut peste tot pe lângă periuțele și pasta de dinți...

Cum și când? Te clătești după periaj, înțelesesem că pe asta știai să-l faci, ideal un minut. După, nu mai clătești cu apă... nu e ca la spălatul rufelor.

4. Ața dentară pentru lucrări și aparate ortodontice ("superfloss"); e ceva mai greu de găsit, e la cutie nu la rola și nici la papiota...

Cum? Cu capul mai dur/plastifiat se intra pe lângă sau pe sub lucrări (coroane/punți) iar cu partea mai pufoasă se face curățarea propriu-zisă a spațiului. Asta nu e buna la tăiat mămăligă că se lipește...

5. Dușul bucal (irigator bucal); este versiunea pentru dinți a jetului cu presiune de la spălătoriile auto, care face cam același lucru: curăță bine printre dinți și pe sub lucrări. Este indicat mai ales persoanelor care au implanturi sau lucrări fixe.

6. Mai există și "periuțe pentru limbă" care sunt fie dispozitive dedicate și care seamănă mai mult sau mai puțin cu cele de curățat legumele/cartofii, sau sunt pe fața opusă periilor de la periuță.

Cum? ... se freacă/"pilește" limba... ușor!!

Chiar dacă ai devenit un "maniac" în igiena dinților, nu uita că un control la stomatolog e recomandat să se facă o dată pe an, chiar și pentru tine.