Cum reduci traficul de internet mobil folosit de telefon cu Datally?

06 Ianuarie 2018
Articol actualizat acum 2 săptămâni
Cum reduci traficul de internet mobil folosit de telefon cu Datally?

Cum poți să reduci traficul de internet mobil folosit inutil de telefon? Prin simpla limitare a accesului la internet a unor aplicații, dar care sunt opțiunile și aplicațiile care fac acest lucru ușor? Cum se folosește Google Datally sau opțiunea Data Saver din Chrome?

Ideea folosită de mulți cu închiderea datelor de pe mobil când nu le folosesc este o porcărie. De ce? Pentru că în momentul în care este activată conexiune de date mobile toate aplicațiile încep să-și facă sincronizare, deci nu faci nici o economie, iar în momentul ăla e posibil ca internetul să meargă chiar și mai greu. Ideea e să limitezi aplicațiile să folosească internetul nu să te deconectezi complet.

În primul rând trebuie să afli care sunt aplicațiile care folosesc internetul inutil mai ales când nu ai nevoie de ele, de multe ori așa se consumă mult trafic, pentru diferite sincronizări care nu sunt necesare în timp real, care pot fi făcute și când ești conectat la un semnal wireless, sau doar dacă deschizi aplicația.

O aplicație foarte utilă lansată nu de mult de Google pentru sistemul de operare Android face tot ce trebuie: iți arată ce aplicații folosesc internetul mobil și cât, te lasă să alegi pentru fiecare aplicație dacă are voie sau nu să folosesc internetul de pe mobil în mod automat în background sau doar când o deschizi și cât o folosești... este vorba de Datally, despre care se zice că poate reduce cu până la 30% traficul de internet mobil.

Odată instalată aplicația în telefon, după câțiva pași în care iți explică ce și cum, aplicația este gata de folosire. Implicit nu permite decât anumitor aplicații de sistem să folosească internetul mobil, tu trebuie să deblochezi exact ce aplicații vrei să funcționeze în background, este simplu, fiecare aplicație are un buton de on/off... Partea frumoasă este că orice aplicație are acces imediat ce este deschisă (cât e pe ecran) după care respectă setările făcute din aplicație... iar când telefonul este conectat la un semnal wireless aplicația implicit permite traficul pentru orice aplicație.

Datally Wi-Fi finder este o opțiune interesantă, care este încă în faza de dezvoltare, sau mai bine zis de strângere a informațiilor, iți arată o listă a rețelelor wireless din zona la care te poți conecta cu localizare pe hartă, dar are și opțiunea de a te notifica când ești în zona unui hotspot wifi la care te poți conecta.

Eu am active toate aplicațiile de tip mesagerie, Whatsapp, Messenger, Allo pe care sunt interesat să pot răspunde la mesaje, aplicația de email, în cazul meu Gmail/Inbox by Google, în rest nimeni nu are voie să folosească internetul mobil în background. Dacă vreau să mă uit pe Facebook, Instagram, Pinterest... când deschid aplicația, se actualizează postările... altfel nu.

O altă opțiune interesantă care se găsește în browserul Chrome de pe Android este Data Saver, care comprimă datele și reduce cu un procent uneori semnificativ datele mobile folosite.

În general o mare parte din traficul de internet mobil este folosit de Facebook, mai ales dacă este activă opțiunea de auto-play pentru conținutul video sau dacă asculți muzică de pe Youtube.

UPDATE: aplicația nu mai este oferită oficial de către Google