Cum faci un telefon cu sistem Android să meargă mai repede?

05 Noiembrie 2017
Articol actualizat acum 2 săptămâni
android

Mulți utilizatori de telefoane cu sistem de operare Android se plâng de viteză redusă cu care reacționează acestea și încearcă tot felul de artificii... dar care sunt cele care au efect și cele care mai rău fac?

Sfaturi care sigur vor face ca telefonul tău cu sistem de operare Android să ruleze ceva mai rapid (sunt valabile indiferent de versiunea sistemului de operare):

 1. Curăță ecranul principal de widget-uri care se actualizează permanent (vremea, număr de pași, știri...).
 2. Nu folosi template-uri dinamice (live wallpapers) sau cu diferite animații.
 3. Încearcă un alt launcher față de cel pus de producător, sunt o grămadă disponibile în Play Store, unul dintre cele mai folosite variante alternative este Nova Launcher.
 4. Folosește un alt browser în locul celui implicit Chrome, de exemplu Opera.
 5. Dezinstalează aplicațiile renumite pentru că folosesc multe resurse, cum este Snapchat sau Facebook (pentru care poți folosi accesarea din browser).
 6. Dezinstalează sau dezactivează aplicațiile care vin instalate în telefon și pe care nu le folosești.
 7. Dezinstalează aplicațiile de tip antivirus, pentru că riscul de a fi infectat dacă instalezi doar aplicații din Play Store este extrem de redus.
 8. Limitează / închide actualizarea (sincronizarea) în background a aplicațiilor care nu te interesează.
 9. Restartează regulat telefonul, iar dacă chiar începe să meargă greu ai în vedere un factory reset, care se recomandă să se facă mai ales după actualizarea sistemul de operare.
 10. Pentru cei maniaci... folosește un custom ROM... cu riscurile aferente.
 11. Dacă muți aplicațiile folosite pe cardul de memorie, asigură-te că acesta este unul de clasă superioară ce oferă viteză de scriere și citire mare...

Idei greșite foarte des întâlnite care nu au nici un efect pozitiv, dar fac telefonul să meargă și mai greu de multe ori:

 • Folosirea aplicațiilor de tip Task Killers, care zic că elimină aplicațiile din memorie, acestea vor reporni și vor folosi resurse suplimentare pentru repornire.
 • Închiderea aplicațiilor manual, din lista de programe folosite / deschise, la fel ca și mai sus.
 • Instalarea aplicațiilor de tipul Speed-Booster.
 • Nu actualiza aplicațiile... o idee proastă, pentru că de cele mai multe ori actualizările rezolvă mici erori și în general aduc un plus de viteză.

Recomandările pentru a avea un telefon cu Android care să ruleze la maximul de viteză posibilă sunt foarte simple: folosește ultimele versiuni disponibile pentru sistemul de operare și pentru aplicațiile instalate, dezinstalează sau dezactivează orice aplicație sau widget inutil sau nefolosit, mută fișierele sau pozele de care nu ai nevoie din telefon pe cardul de memorie, în cloud (Google Dive) sau în calculatorul de acasă.

Dacă nimic nu mai merge... gândește-te la un alt telefon mai nou și mai performant, sau ai răbdare, smiorcăială nu ajută la nimic.