Cum faci un calculator cu Windows 10 mai rapid?

08 Martie 2018
Articol actualizat acum 11 luni
Cum faci un calculator cu Windows 10 mai rapid?

Cum poți face un calculator pe care rulează Windows 10 să meargă mai repede? Există câteva setări care te pot ajuta să mai obții ceva viteză mai ales pe un sistem mai vechi sau care nu este foarte puternic, pe un sistem nou sau performant nu se vor vedea efecte.

1. Eliminarea efectelor de transparenta pentru ferestre care consumă puține resurse pe partea de video, prin accesarea Settings menu / Personalization / Colors, de unde se debifează Make Start, taskbar, and action center transparent.

2. Eliminarea efectelor speciale, care mare parte din ele pe lângă că sunt inutile nici nu le vezi... System / Advanced system settings / Advanced / Settings din fereastra Performance / Visual Effects / Adjust for best performance sau Custom.

3. Dezactivarea programelor inutile din Startup, care pornesc odată cu sistemul... Task Manager (dreapta mouse pe bara de jos...) / Startup (dacă nu apare, întâi click pe More detail) / și de aici dezactivezi programele pe care nu le folosești, tot felul de utilitare sau sisteme de actualizare a diferitelor programe.

4. Caută, găsește și repară problemele din sistem... Control Panel / Troubleshoot common computer problems / System and Security iar de aici la alegere... 

5. Dezactivează diferite "tips and tricks" pe care le poate recomanda Windows-ul... Settings / System / Notifications & actions si dezactivează Get tips, tricks and suggestions as you use Windows.

6. Dezactivează rularea unor aplicații in background care produce un consum inutil de resurse / memorie.. din Settings / Privacy / Backgrounds apps dezactivează Let apps run in the background.

7. Rulează regulat Disk Cleanup, surprinzător, de multe ori poate face minuni, iar de multe ori nu face nimic, ideea e că sigur nu face nimic rău... 

8. Dezinstalează orice program pe care nu-l mai folosești sau care e instalat de producătorul calculatorului (mai ales în cazul laptop-urilor) de la început și pe care nu l-ai folosit niciodată.

9. Schimbă Power plan, de cele mai multe ori se folosește implicit unul așa zis echilibrat, care oferă ceva putere dar nici nu consumă multă energie... foarte ok la laptopuri, dar inutil la desktopuri. Pentru desktop-uri cea mai bună variantă poate să fie High Performance, la care toate componentele merg la maxim permanent.

10. Oprește indexarea automată a fișierelor utile pentru o căutare mai rapidă. De câte ori ai folosit căutarea în calculator? Apasă butonul Windows și R / tastează services.msc / caută Windows Search iar aici Stop și Disable la opțiunea start-up

11. Folosește un program dedicat pentru curățarea regiștrilor mai ales dacă ai instalat/dezinstalat mai multe programe.

12. Instalează un antivirus gratuit și scanează tot sistemul!! sau și mai simplu folosește-l pe cel implicit din Windows.

13. Și, da, ultima varianta... restart. Dacă nici asta nu merge ori renunți și te dai bătut, ori te gândești la un upgrade de procesor, memorie, hard-disk sau pentru tot sistemul... ce și cum într-un alt articol.