Cum faci backup (copie de siguranță) la pozele din telefonul mobil?

23 Octombrie 2017
Articol actualizat acum 1 an
Cum faci backup (copie de siguranță) la pozele din telefonul mobil?

În general e bine să faci backup (copie de siguranță) la orice, deci și la pozele și filmulețele pe care le faci cu telefonul. E simplu, gratuit și nelimitat, trebuie doar să ai un cont de email Google sau Yahoo. Care sunt soluțiile cele mai bune?

1. Google Photo - serviciu oferit gratuit de BigG, nu trebuie să ai decât o adresă de email de Google, aplicația Google Photo instalată, setată și totul merge automat. 

Aplicația oferă backup automat pentru toate pozele cu o capacitate nelimitată dar la o calitate maximă prestabilită dar suficient de mare; dacă telefonul face poze peste această calitate ele vor fi redimensionate automat de server la sincronizare spațiul rămânând nelimitat, dar dacă vrei să faci backup doar la calitatea originală (fără redimensionare) spațiul este limitat.

Aplicația oferă opțiunea de backup automată pe o conexiune internet wireless în momentul conectării, sau dacă chiar vrei și pe varianta mobil (traficul generat este mare).

Pozele pot fi grupate pe albume, pot fi partajate (share-uite...) cu alții... pot fi editate... din aplicație direct sau din browser accesând pagina dedicata din contul Google. 

Atenție că pozele șterse de pe server sunt șterse automat și din telefon la prima sincronizare. Acțiunea nu este valabilă și invers (cele de pe server sunt păstrate acolo).

2. Flickr - serviciu oferit gratuit de Yahoo, oferă un spațiu de 1TB, teoretic suficient pentru multi ani... Avantajul este că acesta face backup automat la orice calitate. 

Update noiembrie 2018: Flickr nu mai aparține Yahoo și a anunțat că nu mai oferă spațiu nelimitat... dar eu unul am descoperit Orange Cloud (cu opțiunea nelimitat) pe care îl folosesc împreună cu Google Photo

UPDATE 2020: serviciile de cloud devin din ce în ce mai accesibile, multe încep să ofere versiunii gratuite cu limite de transfer sau spațiu... interesante ar fi Yandex Disk și Mega... ambele au aplicații de mobil care permit transferul către servere a pozelor din telefon.

UPDATE 2021: serviciul Google Photo nu mai oferă capacitate nelimitată de stocare a pozelor, spațiul oferit este gratuit în limita a 15GB, dacă vrei mai mult de atât trebuie un pachet plătit, avantajele fiind date de posibilitatea setării a 5 utilizatori care împart același spațiu (membrii familiei).