Cu ce, cât și cum să te speli corect pe dinți?

27 Mai 2017
Articol actualizat acum 1 an
Cu ce, cât și cum să te speli corect pe dinți?

Cum și cât trebuie să te speli corect pe dinți? Ce pastă de dinți și periuță să folosești, care sunt mișcările corecte?

Spălatul pe dinți este o activitate plictisitoare dar pe care trebuie să o faci toată viața, de mic copil până când ramai fără nici un dinte în gură... scapi doar atunci când dinții tăi au ajuns să fie 2 proteze acrilice, alea de se scot seara și se pun în pahar, dar până și pe alea trebuie să le speli cu apă și săpun, deci până la urmă nu scapi niciodată.

Când trebuie să te speli pe dinți?

Spălatul de seară este cel mai important și cel care trebuie să fie făcut obligatoriu. De ce? Simplu... dacă nu te speli cât dormi în gură există un mediu perfect pentru dezvoltarea și acțiunea bacteriilor: căldură, umezeală, resturi de mâncare... o adevărată atmosferă de petrecere... cu puțin sforăit au și muzică.

Teoretic este recomandat să te speli dimineața, seara și după mesele principale... și marmota oare ce face?... variata pe scurt... seara obligatoriu, dimineața e alegerea ta, după mese ar fi bine mai ales dacă au fost mese cu alimente lipicioase sau multe dulciuri.

Cât timp e bine să te speli pe dinți?

Teoretic ar trebui să dureze 2-3 minute, asta e timpul care e necesar ca să speli fiecare dinte, pe fiecare față, de minim 2-3 ori. Cum afli cât înseamnă 2-3 minute? Folosești o periuță electrică care are sistem de avertizare sonor, folosești un cronometru care acum se găsește pe orice telefon, folosești o mică clepsidră de jucărie specială pentru cei mici... pune o melodie care îți place, în general au în jur de 3 minute, dar nu ceva ceva clasic gen Guns N' Roses - November Rain, care are aproximativ 9 minute... că rămâi fără dinți.

Simplu nu? Doar că în medie se pare că lumea se spală 20-30 de secunde, dacă cineva te cronometrează fără să ști vei fi surprins...

Cum te speli pe dinți?

Un copil ar explica simplu: pui pasta pe periuță și freci... Dar câtă pasta pui și cum freci? Cantitatea de pastă de dinți ideală este cât un bob de mazăre, frecatul se face cu grijă fără presiune doar prin mișcări de la gingie spre dinte, niciodată spre gingie sau față spate, mișcare făcută de 2-3 ori pe fiecare dinte pe fiecare față; pe suprafețele cu care mesteci (ocluzale) unde nu există gingie, pot fi mișcări în toate sensurile.

Care e periuța și pasta de dinți cea mai bună?

Cea pe care o folosești, nu cea care doar stă în baie... o periuță de consistenta medie, schimbată la 3 luni sau una electrică la care se schimbă capul al 3 luni și o pasta de dinți aleasă după propriile criterii. Dacă nu există o indicație stomatologică specială cam orice pastă de dinți și periuță medie sunt bune pentru majoritatea cazurilor.

Periuțele moi, soft, extra-soft sau dure, hard sunt doar pentru cazuri speciale, doar recomandate de medicul dentist.