Coroană metalo-ceramică, zirconiu sau integral ceramică?

01 Iulie 2020
Articol actualizat acum 4 luni
Coroană metalo-ceramică, zirconiu sau integral ceramică?

La ora actuală în stomatologie se folosesc 3 tipuri de  coroane: metalo-ceramică, ceramică pe suport de zirconiu și integral ceramice. Care sunt diferențele și în ce cazuri sunt indicate? 

Metalo-ceramică este cea mai des folosită în ultimii poate 20 de ani. Este rezistentă, poate rezolva multe situații prin punți de 3-4 elemente, are o estetică de nota 9 în zonele laterale și undeva în jur de 7-8 în zona frontală.

Ceramica pe suport de zirconiu, este folosită undeva la un procent de 10% din pacienți, destul de rar în zonele laterale, des în zonele frontale. Estetica este de nota 10.

Integral ceramica este folosită rar, în zonele frontale când cerințele estetice sunt maxime. Estetic este de nota 10+.

Care sunt cazurile indicate să fie folosite fiecare? 

Metalo-ceramică în zonele laterale, zona molarilor, atât pe dinți naturali cât și pe implanturi dentare, fie coroane fie punți. 

Ceramica pe suport de zirconiu în zonele laterale și frontale, pe dinți sau implanturi, mai ales sub forma de coroane sau punți de 3 elemente în zona premolarilor. Nu este prima intenție în zona molarilor. Indicat pe dinți de-vitali (cu tratament de canal efectuat)

Integral ceramice doar în zona frontală, maxim premolari și doar pe dinți vitali (cu nerv prezent).  Nu sunt indicate punțile integral-ceramice. 

Coroanele de ceramică pe zirconiu și cele integrale au indicație absolută la pacienții are știu că au alergii la diferite metale (nu suportă bijuterii, curele de ceas...)