Coroană metalo-ceramică, zirconiu sau integral ceramică?

01 Iulie 2020
Articol actualizat acum 11 luni
Coroană metalo-ceramică, zirconiu sau integral ceramică?

La ora actuală în stomatologia modernă se folosesc 3 tipuri de  coroane: metalo-ceramică, ceramică pe suport de zirconiu și integral ceramice (ceramică presată). Care sunt diferențele și în ce cazuri sunt indicate? 

Metalo-ceramică este cea mai des folosită în ultimii poate 20 de ani. Este rezistentă, poate rezolva multe situații prin punți de 3-4 elemente, are o estetică de nota 8-9 în zonele laterale și undeva în jur de 7-8 în zona frontală.

Ceramica pe suport de zirconiu, este folosită undeva la un procent de 10% din pacienți, mai rar în zonele laterale, des în zonele frontale. Estetica este de nota 10.

Integral ceramica este folosită din ce în ce mai des mai ales în zonele frontale când cerințele estetice sunt maxime. Estetic este de nota 10+. Odată cu ultimele variante, înlocuiește fără probleme ceramica pe suport de zirconiu în cazul coroanelor unidentare.

Care sunt cazurile indicate să fie folosite fiecare? 

Metalo-ceramică în zonele laterale, zona molarilor mai ales cei superiori (estetica nu este importantă), atât pe dinți naturali cât și pe implanturi dentare, fie coroane dar mai ales pentru punți mai mari. 

Ceramica pe suport de zirconiu în zonele laterale inferioare (zone estetice), pe dinți naturali sau implanturi în orice altă zonă dacă există cerințe estetice majore. Se pot face și punți de 3 elemente (un dinte lipsă), se recomandă ca dinții sa nu mai fie vitali.

Integral ceramice în zona frontală 100% sau în orice altă zonă dacă există cerințe estetice maxime. Nu se realizează punți ci doar coroane individuale sau fațete, se pot realiza și pe dinți vitali (cu nerv prezent)

Coroanele de ceramică pe zirconiu și cele integrale au indicație absolută la pacienții are știu că au alergii la diferite metale (nu suportă bijuterii, curele de ceas...)