Mergi la conţinutul principal

Sigilare șanțuri și fosete

transparent
Stomatologie copii | Sigilare șanțuri și fosete dinți la copii
transparent

Sigilarea șanțurilor și fosetelor dinților, alături de fluorizare, este o metoda de prevenire a cariei dentare și se face de cele mai multe ori la dinții permanenți, de obicei imediat după ce au erupt (molarii de 6 ani și 12 ani, dar și premolari în intervalul de vârsta 6 – 15 ani), la dinții de lapte fiind mai greu de făcut din cauza vârstei la care apar.

Sigilarea șanțurilor și fosetelor este considerata cea mai sigură metodă de profilaxie, alta fiind tratamentele de fluorizare.

Pot fi sigilați doar dinții care nu prezintă carii dentare incipiente, doar după ce sunt curățați în prealabil prin periaj profesional dar nu se folosește deloc freza. Pentru sigilare se folosesc materiale/rășini compozite fluide de diferite nuanțe sau cimenturi ionomere de sticlă cu conținut ridicat de fluor.

Dinții sigilați trebuie controlați periodic !! pentru că nu se folosesc adezivi puternici și există posibilitatea desprinderii materialelor folosite, recomandare fiind odată la 6 luni.

Sigilarea dinților este o metoda de prevenție recomandată tuturor copiilor, pentru a prevenii apariția cariilor de pe suprafețele ocluzale (cele pe care se mestecă), însă este obligatorie în următoarele cazuri:

  • copii cu carii multiple la nivelul dinților temporari;
  • copii cu nevoi speciale care nu își pot efectua corespunzător igiena orală;
  • copii care consuma cantități mari de dulciuri.