Mergi la conţinutul principal

Sigilare șanțuri și fosete

transparent
Stomatologie copii | Sigilare șanțuri și fosete dinți la copii
transparent

Sigilarea șanțurilor și fosetelor dinților, alături de fluorizare, este o metoda de prevenire a cariei dentare și se face de cele mai multe ori la dinții permanenți, de obicei imediat după ce au erupt (molarii de 6 ani și 12 ani, dar și premolari în intervalul de vârsta 6 – 15 ani), la dinții de lapte fiind mai greu de făcut din cauza vârstei la care apar.

Sigilarea șanțurilor și fosetelor este considerată cea mai eficientă metodă de profilaxie, suplimentar se pot face tratamentele de fluorizare.

Pot fi sigilați doar dinții care nu prezintă carii dentare incipiente, doar după ce sunt curățați în prealabil prin periaj profesional dar nu se folosește deloc freza. Pentru sigilare se folosesc materiale/rășini compozite fluide de diferite nuanțe sau cimenturi ionomere de sticlă cu conținut ridicat de fluor.

Dinții sigilați trebuie controlați periodic !! pentru că nu se folosesc adezivi puternici și există posibilitatea desprinderii materialelor folosite, recomandare fiind o dată la 6 luni.

Sigilarea dinților este o metodă de prevenție recomandată tuturor copiilor, pentru a prevenii apariția cariilor de pe suprafețele ocluzale (cele pe care se mestecă), însă este obligatorie în următoarele cazuri:

  • copii cu carii multiple la nivelul dinților temporari;
  • copii cu nevoi speciale care nu își pot efectua corespunzător igiena orală;
  • copii care consuma cantități mari de dulciuri, mai ales lipicioase.
UPDATE 20 NOIEMBRIE 2020: Dată fiind situația epidemiologică generată de creșterea alarmantă și continuă a numărului de infecții cu SARS-CoV-2 / COVID-19, NU se mai fac programării decât pentru urgențe majore ale pacienților existenți sau a familiilor acestora, urgențe care nu pot fi ținute în limite decente cu antiinflamatoare sau antibiotice. Programările făcute pot fi anulate dacă situația o va impune. Mulțumesc pentru înțelegere.