Mergi la conţinutul principal

Obturație pe dinte de lapte

transparent
Stomatologie copii | Obturație (plombă) pe dinte de lapte la copil
transparent

Dinții de lapte (deciduali) sunt afectați de carie la fel de des sau chiar mai des decât dinții definitivi pentru că nu au un strat extern foarte rezistent protector (smalț) și au o viață într-un mediu foarte neprielnic (periajul/igiena bucală la copii în general sunt făcute la un nivel cel mult mediu).

Primele semne de carie la dinții de lapte sunt micile puncte de diferite culori care apar, de la zone alb cretoase, maro, gri până la negru. Cel mai bine este să se facă un control stomatologic periodic la 6 luni sau în cazul apariției unuia dintre următoarele semne:

  • gingii sensibile la periaj;
  • dinți sensibili la periaj;
  • durere la dulce sau rece, chiar și de mică intensitate;
  • zone în care intră mâncare.

Tratamentul cariilor mici este foarte ușoară, iar de cele mai multe ori nu necesită decât răbdare și se pot rezolva fără sa fie nevoie de anestezie. Materialul de obturație cel mai indicat este CIS (ciment ionomer de sticlă), pentru că are capacitatea de a elibera fluor benefic structurilor dentare ale copilului.

Cariile care au avansat destul de mult și au devenit foarte dureroase vor necesita de cele mai multe ori anestezie și mai multe ședințe de tratament, iar netratate vor duce rapid la apariția cel mai probabil a unor abcese cu risc de afectare a dintelui definitiv.

Cariile care au fost în urmă cu ceva timp dureroase iar acum dintele are abces, vor necesita mai multe ședințe de tratament, nu vor fi dureroase, și de cele mai multe ori nu mai necesită anestezie.

UPDATE IANUARIE 2021: Dată fiind situația epidemiologică generată de numărul de infecții SARS-CoV-2 / COVID-19, pentru protecția întregii echipe, a familiilor și a ta, toate programările se fac doar după evaluarea fiecărui caz iar prioritatea este stabilită doar pe criterii medicale. Orice programare făcută poate fi amânată sau anulată dacă situația o impune.