Anodonția este o anomalie dentară de număr, caracterizată prin absența unuia sau a mai multor dinți de pe arcadă. Interesează în special dentiția permanentă și numai în mod excepțional pe cea de lapte.

Anodonția parțial redusă este lipsa unui singur dinte de pe arcadă, fără să fi fost extras în prealabil. Această variantă pune probleme de rezolvare speciale în cazul în care există și se păstrează un spațiu interdentar. 

Amelogeneza este un proces genetic de formare a structurii smalțului dentar, care are ca punct de plecare ameloblastomul, element primar tânăr, care generează apariția matricei smalțului dentar. Pe matricea de smalț se formează prismele de apatită, ce vor constitui unitatea morfo-funcțională a smalțului.

Vârsta de apariție (erupție) a dinților la bebeluși pornește uneori de la 6 luni și de la 8 în cele mai multe cazuri... dar există și cazuri extrem de rare în literatura de specialitate când unii dinți de lapte sunt prezenți pe arcade încă de la naștere. 

Vârsta teoretică la care apar dinții de sus este (pornind de la linia mediană spre lateral):

Când a fost cazul să cumpăr un sistem de monitorizare video pentru pitic, am tot căutat, am citit review-uri, nu la noi ci pe site-uri serioase din afară și am găsit un sistem de monitorizare bebeluș cel mai pun cu putință.

Owlet Monitor Duo... este cel mai bun performant și interesant sistem de monitorizare a unui bebeluș disponibil pe piață. Ce înseamnă Duo? cameră video și "șosetă" pentru puls  și oximetru.

Camera este mică, simpatică, are un suport magnetic care permite orientarea ușoară:

Numerotarea dinților (codul dintelui) la adult sau la copil este foarte simplă și logică. Cum se face numerotarea dinților? fiecare dinte are un cod din doua cifre, prima este cifra care dă zona, a doua este cea care dă poziția în zonă.

Gura este împărțită în patru cadrane/sferturi, pornind de la linia mediană... numărătoare se face dreapta sus 1, stânga sus 2, stânga jos 3, dreapta jos 4, astfel se obține prima cifră. La copii dinții de lapte se numără cu 5, 6, 7, 8 ca primă cifră.

Dinții de lapte (deciduali) au un rol foarte important în alimentația copilului cât și în procesul de dezvoltare normală ulterioară a dinților definitivi dar și a oaselor maxilare.

Din această cauză se recomandă păstrarea dinților de lapte cât mai mult timp cu putință până la înlocuirea lor cu cei permanenți. Extracția prematură a acestora poate duce la anomalii de poziție a dinților definitivi, fiind nevoie de cele mai multe ori de tratamente ortodontice ulterioare.

Dinții de lapte se extrag doar în următoarele cazuri:

La fel ca și în cazul celor mari și la copii igiena dentară este importantă pentru a avea o dantură frumoasă și sănătoasă indiferent de vârstă. Problemele dentare se numără printre cele mai frecvente probleme de sănătate la copii, iar factorii responsabili pentru acest fapt sunt alimentația actuală bogată în zaharuri, sucurile carbogazoase și igiena orală defectuoasă.

Consumul unor cantități mari de fluor în timpul dezvoltării dinților, poate produce apariția fluorozei. Aceasta afecțiunea poate determina modificări de culoare (alb sau maro) sau pot apărea găuri la nivelul smalțului. De asemenea, pot fi observate și mici modificări de forma la suprafața dinților. Fluoroza nu mai apare după ce dinții au erupt. 

Părerea pacienților mei a fost și va fi întotdeauna importantă pentru mine. Am încercat mereu să țin cont de părerile lor, de dorințele lor poate chiar de ideile lor... Întotdeauna ai de învățat ceva de la oricine (ce să faci sau ce să nu faci...), doar trebuie să ști să-l asculți sau să-l urmărești.

Cariile, acele mici puncte negre pe care le vezi pe dinții celui mic, inițial par inofensive și nu crezi că trebui să le iei în seamă... din păcate este complet greșit. De ce? Pentru că la cel mic față de tine, igiena nu este punctul lui forte sau mai bine zis este ca și inexistentă iar smalțul (acel strat dur de la suprafața dintelui) nu este complet format și maturat... să nu uităm dulciurile și sucurile pe care cel mic le adoră și efectul pe care acestea le au asupra dinților.