Mergi la conţinutul principal
 • La ce vârstă apar dinții de lapte la copil (bebeluș)?

  Mai mulți părinți care vin cu copii la cabinet sunt interesați care este vârsta normală la care trebuie să iasă dinții de lapte la bebeluși sau la copii mici?

  Nu există o vârstă bătută în cuie normală la către trebuie să erupă dinții de lapte (deciduali), există o vârstă aproximativă sau medie, cu o marjă de eroare de plus/minus 1-2 luni pentru fiecare dinte în parte, iar o altă regulă importantă este apariția lor simetrică stânga/dreapta la un interval de aproximativ o lună.

 • Stomatologie copii

  Când și de ce e bine să vi cu copilul la dentist? Vrei ca copilul să aibă dinții de lapte și definitivi frumoși și sănătoși?

  Pedodonția sau stomatologia pediatrică acoperă tratamentele stomatologice care se fac la copii atâta timp cât vorbim de dentiția deciduală/temporară, până în jurul vârstei de 14 ani: fluorizări locale, sigilări de șanțuri și fosete, obturații cu cimenturi ionomere care eliberează fluor ulterior, extracții dinți de lapte.

 • La ce vârstă se schimbă dinții de lapte și apar cei definitivi?

  Mai mulți părinți sau bunici care vin cu copii sau nepoții la cabinet sunt interesați care este vârsta normală la care trebuie să se schimbe dinții de lapte?

  Schimbarea dinților de lapte (dinți deciduali) sau mai corect înlocuirea cu cei definitivi este un proces care se desfășoară pe o perioada de 6-7 ani, dar în acest interval se produc și alte modificări la nivelul maxilarelor, care își măresc dimensiunile pentru a crea loc noilor dinți cu 6 mai numeroși pe fiecare arcada și cu un volum ceva mai mare pentru fiecare dinte.

 • Extracție dinte de lapte

  Dinții de lapte au un rol important în alimentația copilului, cât și în procesul de dezvoltare normală ulterioară a dinților definitivi și a oaselor maxilare.

  Din această cauză se recomandă păstrarea dinților de lapte până la înlocuirea lor cu dinții permanenți. Extracția prematură a acestora poate duce la anomalii de poziție a dinților definitivi, fiind nevoie de cele mai multe ori de tratamente ortodontice ulterioare.

 • Obturație pe dinte definitiv

  Cariile, acele mici puncte negre pe care le vezi pe dinții celui mic, par inofensive și nu par a trebui să fie luate în seamă... din păcate este complet greșit. De ce? Pentru că la cel mic față de tine, igiena nu este punctul lui forte, smalțul (acel strat dur de la suprafața dintelui) nu este complet format și maturat și să nu uităm dulciurile și sucurile pe care cel mic le adoră și efectul pe care acestea le au asupra dinților.

 • Sigilare șanțuri și fosete

  Sigilarea șanțurilor și fosetelor dinților, alături de fluorizare, este o metoda de prevenire a cariei dentare și se face de cele mai multe ori la dinții permanenți, de obicei imediat după ce au erupt (molarii de 6 ani și 12 ani, dar și premolari în intervalul de vârsta 6 – 15 ani), la dinții de lapte fiind mai greu de făcut din cauza vârstei la care apar.

 • Care este vârsta apariției dinților la bebeluși?

  Vârsta de apariție (erupție) a dinților la bebeluși pornește de la 6 luni în cazuri mai rare, de la 8 în cele mai multe cazuri... există cazuri extrem de rare în literatura de specialitate când unii dinți de lapte sunt prezenți încă de la naștere. 

  Vârsta teoretică la care apar dinții de sus este (pornind de la linia mediană spre lateral):

 • Cum se numerotează dinții la adult sau la copil?

  Numerotarea dinților la adult sau la copil este foarte simplă și logică. Cum se face numerotarea dinților? fiecare dinte are un cod din doua cifre, prima este cifra care dă zona, a doua este cea care dă poziția în zonă.

  Gura este împărțită în patru cadrane/sferturi, pornind de la linia mediană... numărătoare se face dreapta sus 1, stânga sus 2, stânga jos 3, dreapta jos 4, astfel se obține prima cifră. La copii la dinții de lapte se numără cu 5, 6, 7, 8.