Mergi la conţinutul principal

Gingivectomie și gingivoplastie (remodelare gingivală)

transparent
Gingivectomie și gingivoplastie (remodelare gingivală)
transparent

Gingivectomia și gingivoplastia sunt manopere chirurgicale de remodelarea gingivală asemănătoare dar au scopuri complet diferite și care se pot face separat sau împreună.

Gingivectomia este o intervenție de mică chirurgie orală prin care se elimină zonele de gingie inflamate, afectate de boli parodontale prin formarea de pungi parodontale sau hiperplazii gingivale care acoperă zone din dinte și împiedică realizarea unor lucrări protetice.

Gingivectomia însoțită de o frezarea (adâncirea) ușoară a osului se face la dinții la care cariile au ajuns exact la nivelul osului și nu se poate realiza o plombă sau coroană în acel loc. 

După perioada de vindecare sau după realizarea coroanei protetice, de multe ori, este urmată de gingivoplastie (remodelare gingivală).

Gingivoplastia este o intervenție de mică chirurgie orală care se face doar pe țesuturi sănătoase, prin care se urmărește modificarea conturului sau subțierea marginii gingivale și are rol strict estetic. 

Ambele intervenții sunt de mică amploare, se fac cu anestezie locală, iar uneori pentru cele mai bune sau frumoase rezultate este nevoie de mai multe etape prin care se realizează ajustări în funcție de modul de vindecare (de nivelul retracției).

UPDATE 20 NOIEMBRIE 2020: Dată fiind situația epidemiologică generată de creșterea alarmantă și continuă a numărului de infecții cu SARS-CoV-2 / COVID-19, NU se mai fac programării decât pentru urgențe majore ale pacienților existenți sau a familiilor acestora, urgențe care nu pot fi ținute în limite decente cu antiinflamatoare sau antibiotice. Programările făcute pot fi anulate dacă situația o va impune. Mulțumesc pentru înțelegere.