Chirurgie parodontală

Chirurgie parodontală - stopare evoluție parodontoză

Operațiile de chirurgie parodontală în câmp închis sau deschis (cu lambou), acoperă toate intervențiile care au loc la nivelul gingiilor afectate de inflamații cronice pentru a limita viteza de evoluție sau ideal pentru a stopa evoluția afecțiunilor din boala parodontală cronică (parodontoză), în diferite stadii de evoluție

Chiuretajul gingival și sub-gingival (în câmp închis) prin care se realizează curățarea/eliminarea completă a țesuturilor care au fost afectate ireversibil, pentru a încerca stoparea avansării bolii din stadiul respectiv. În general prin aceasta procedură se realizează îndepărtarea profundă a depozitelor de tartru dar și a țesuturilor moi afectate, iar în ajutor se pot folosi diferite substanțe cu rol debridant, cum este Pesisolv.

Operația cu lambou (chiuretaj în câmp deschis) este soluția cea mai radicală de tratament în cazul afecțiunilor din boala parodontală cronică, fiind indicată când pungile au o adâncime medie spre mare (peste 5 mm). Această procedură constă în îndepărtarea tuturor țesuturile afectate și permite o bună reatașare a mucoasei. Majoritatea pacienților care au fost diagnosticați cu parodontită moderată până la severă trebuie să urmeze această procedură. Se obțin rezultate foarte bune la peste 50% și bune la peste 70% din intervenții dar din păcate există și pacienți la care rezultatele sunt parțiale sau nesatisfăcătoare la 6-12 luni.

Operația constă în secționarea țesutului gingival, separarea de dinte, curățarea amănunțită și în profunzime folosind ultrasunetele, dar mai ales instrumente manuale, pentru a îndepărta tartrul, placa și țesuturile moi afectate ireversibil, din pungile parodontale profunde. 

Ulterior pentru o vindecare predictibilă și stoparea evoluției procesului distructiv se folosesc substanțe regenerative speciale care au ca rol "lipirea" gingiei de rădăcina dentară și stimularea regenerării structurilor parodontale (Emdogain) sau HyaDENT BG.