
Extracția dentară urmărește îndepărtarecompletă a unui dinte afectat puternic care produce procese patologice locale sau loco-regionale care nu mai pot fi rezolvate prin alte tratamente stomatologice conservative. O extracție dentară poate fi simplă (de dorit) sau chirurgicală, atunci când este nevoie de intervenții la nivelul gingiei sau osului.
Extracția dentară este indicată atunci când:
Extracția dentară este indicată atunci când:

Operațiile de chirurgie orală pentru extracția molarului de minte, parțial erupt sau inclus complet în os sunt intervenții care se realizează des în ultima perioadă, cauza fiind erupția defectuoasă la generațiile mai tinere și poziționările anormale.

Ce înseamnă "chirurgie" orală stomatologică? Să încercăm să spunem altfel: extracții dentare, extracții de resturi radiculare, extracții de dinți fracturați, extracții de molari de minte în diferite stadii ale erupției, rezecții apicale, operații parodontale cu adiție de substanțe regenerative, chiuretaje subgingivale.

Extracție dentară prin alveolotomie este o tehnică chirurgicală stomatologică prin care se realizează extragerea (eliminarea) unor dinți sau a unor resturi de rădăcini, la care nu se mai pot folosi tehnicile și metodele clasice stomatologice. Accesul la resturile dentare se face din lateral (exterior), după îndepărtarea gingiei și crearea unei ferestre de acces prin peretele de os exterior.

Operația de rezecție apicală constă în îndepărtarea chirurgicală a vârfurilor rădăcinilor dinților care suferă infecții sau procese inflamatorii cronice și care nu mai pot fi tratați pe cale endodontică împreună cu osul afectat din jurul lor.
Prin operația de rezecție apicală se elimină și tratează:
Prin operația de rezecție apicală se elimină și tratează:

Ai făcut o radiografie la dinți și ești curios ce se vede pe ea? Cum apare o carie, un chist, un granulom, o fractură, o infecție, un molar de minte, retracția osoasă... pe o radiografie dentară?
Reguli clare de interpretare:
Reguli clare de interpretare:

Operațiile de chirurgie parodontală în câmp închis sau deschis (cu lambou), acoperă toate intervențiile care au loc la nivelul gingiilor afectate de inflamații cronice pentru a limita viteza de evoluție sau ideal pentru a stopa evoluția afecțiunilor din boala parodontală cronică (parodontoză), în diferite stadii de evoluție

De ce se recomandă să nu se consume lactate (lapte, iaurt, smântână, cașcaval, brânză...) după operațiile stomatologice (extracții, inserare de implanturi...)? explicațiile sunt simple și logice...

Dinții incluși sunt acei dinți definitivi care s-au format, dezvoltat dar care nu au putut să erupă din lipsă de spațiu sau din cauza poziției / direcției incorecte de dezvoltare, și astfel au rămas blocați în os. Acești dinți se observă în majoritatea cazurilor doar pe o radiografie panoramică sau prin bombarea anormală a osului și a gingiei, situație foarte rar întâlnită.