Alba Iulia, orașul despre care istoria ne-a învățat ca a avut o importanță istorică, dar despre care multi ani am crezut ca aș face o veșnicie până acolo, dar am avut curaj să plec la drum până acolo și nu mi-a părut rău.

Cetatea Sarmizegetusa Ulpia Traiana și Rezervația de zimbri de la Hațeg sunt doua repere turistice care merită vizitate în aceeași plimbare pentru că sunt la doar 25 kilometri una de alta.

Județul Brașov cred că este cel care are cele mai frumoase obiective turistice (cetăți) restaurate pe care le-am văzut până acum: Cetatea Râșnov, Rupea, Feldioara, Făgăraș la care dacă adaugăm Castelul Bran și centrul orașului Brașov... iese o tură de neuitat. Din păcate în vara lui 2017 am găsit cetatea Brașovului închisă vizitatorilor de mai bine de doi ani din câte am aflat.

Cetatea țărănească Calnic și Cetatea Slimnic sunt două repere istorice despre care nu auzisem absolut nimic, cum sigur mai sunt multe altele despre care nu am auzit nimic până acum.
Cetatea țărănească Calnic am descoperit că este inclusă în patrimoniul UNESCO, asta înseamnă că are ceva deosebit... și da are ceva deosebit.
Cetatea țărănească Calnic am descoperit că este inclusă în patrimoniul UNESCO, asta înseamnă că are ceva deosebit... și da are ceva deosebit.

Cautând ce se mai poate vizita, fără să am o idee anume... am găsit niște referiri la Cetatea Făgărașului și Muzeul Țării Făgărașului... căutat mai mult și am ajuns la concluzia că trebuie văzute.

Zona Dobrogei este plină de cetăți antice dacice: Cetatea Capidava, Histria, Enisala, Argamum, Halmyris... Tomis... de unele poate ai auzit de altele poate nu și încă câteva care din păcate nu prea le găsești ușor și nici nu prea e ceva de văzut la ele.

După ce am terminat cu Cetatea Capidava și Cheile Dobrogei, am plecat spre Cetatea Argamum și Cetatea Halmyris unde am ajuns după o mică aventură de 15 kilometri pe drumul județean 222... unde erau mai multe gropi decât urme de asfalt.

Încercarea de a vizita ceva frumos sau niște cetăți dacice în zona Dobrogei ne-a dus la Cetatea Capidava și Cheile Dobrogei... Care cetate? Ce cetate? E gata din 2015 adică de acum 3 ani, dar când am fost noi nu se putea vizita, așa că noi am vizitat-o de dincolo de gard... penibil.

Din puțina istorie pe care o mai țin minte, știam că Cetatea Sarmizegetusa Regia a fost capitala dacilor... deci ne așteptam ca refacerea acesteia pe fonduri europene să fie spectaculoasă... ne așteptam...

Când ajungi în zona Alba Iulia, iți recomand să faci o vizită și la Cetatea Trascăului trecând pe la Cetatea Aiudului și prin Cheile Vălișoarei, este un drum de aproximativ 50 de kilometri.