Cele mai bune, puternice și eficiente antibiotice pentru infecția dentară

08 Octombrie 2018
Dr Alexandru Necula
Articol actualizat acum 5 minute
Cele mai bune, puternice, rapide și eficiente antibiotice pentru infecția dentară

Care sunt cele mai bune, puternice, rapide și eficiente antibiotice care acționează în cazul abceselor dentare apărute pe gingii sau la baza dinților? Care sunt antibioticele cu care poți să scapi de abcesele de la măsele? Câte zile trebuie luate antibioticele pentru a avea efect și a nu apare rezistență ulterioară?

Nu există foarte multe variante de antibiotice care să fie active în zona infecțiilor din cavitatea orală. Este nevoie de antibiotice cu acțiune de spectru larg, eficiente în general pe germeni anaerobi dar și pe aerobi, pentru că de multe ori infecțiile din această zonă nu sunt produse de un singur germen ci de un mix.

Primele variante de antibiotice sunt destul de mult folosite, uneori au efect și sunt foarte ieftine:

  • Amoxicilina și clasele "înrudite" ale acesteia Penicilina, Eritromicina... au efect în general la pacienții care nu folosesc antibiotice aproape deloc, altfel sunt antibiotice ușor depășite la ora actuală.
  • Metronidazolul este o substanță foarte eficientă pe microbii anaerobi și este suportat în general de pacienții care au reacții de tip alergic la amoxicilină și penicilină, dar nu este foarte bine tolerat la nivel gastric de toată lumea; combinată cu amoxicilină este mult mai eficientă.
  • Eritromicina este o substanță foarte rar folosită la ora aceasta, deoarece există o rezistență destul de mare a microbilor.

La ora această cele mai folosite antibiotice și care au efect aproape sigur la nivelul infecțiilor cu punct de plecare dentar sunt:

  • Augmentin / Amoksiklav / Amoxiplus / Ospamox / Aurobindo..., o combinație eficientă între amoxicilină și acid clavulanic, cu efect destul de bun, dar care din cauza folosirii fără discernământ în ultimii ani și în multe cazuri în care nu era nevoie, sau luat pentru o perioadă prea scurtă de timp, nu mai are o eficientă de 100%...
  • Zinnat / Cefuroxima, este o cefalosporină de generația a doua, foarte eficientă în aproape 99% din infecțiile dentare sau ca protecție post-operatorie în intervențiile de chirurgie orală. Se recomandă folosirea lui doar dacă Augmentin / Amoksiklav nu are efect vizibil după 3-4 zile de administrare.

Eliberarea antibioticelor se face doar pe bază de rețetă (formular rețetă electronică).

Ideal pentru alegerea antibioticului se recomandă realizarea unei antibiograme din secreția recoltată din abces (eu am realizat această analiză cu Synevo, pacientul venind cu kitul de recoltare luat de la ei...)

Protocolul de administrare a antibioticelor la ora actuală spune că este nevoie de minim 5 zile, până la 10 în cazul substanțelor puternice și de minim 7-14 zile la cele mai slabe din primele generații. Dacă zona este foarte sensibilă se recomandă administrarea și a unor antiinflamatoare eficiente, și nu uita de necesitatea programării de urgentă la un stomatolog.

Toate aceste sfaturi trebuie folosite doar în cazuri de urgență când o programare de urgență la dentist nu poate fi realizată. Administrarea medicamentelor fără avizul unui medic se face pe proprie răspundere. Toate recomandările medicamentoase de mai sus sunt de ordin orientativ și trebuie luate ca atare.