Cele mai bune programe gratuite pentru Windows

11 Aprilie 2018
Articol actualizat acum 1 an
Cele mai bune programe gratuite pentru Windows

Majoritatea utilizatorilor care folosesc Windows caută să folosească cât mai multe programe gratuite, dar care sunt cele mai utile și bune programe free de calculator? Am încercat să fac o listă cu programele pe care eu le-am folosit sau testat în decursul anilor și de care am fost mulțumit, grupate pe categorii.

La instalarea unor programe gratuite este bine să alegi varianta custom și să fi atent ce alte mici programe vrea să iți instaleze, astfel eviți să iți încarci calculatorul cu tot felul de programe inutile și enervante... asta e riscul programelor gratuite..

1. Care sunt cele mai bune programe antivirus gratuite pentru Windows? 

La ora actuală să ai un calculator fără antivirus este un fel de sinucidere... important e sa folosești fie cel implicit din Windows, fie unul gratuit, fie unul licențiat.
- Panda Free Antivirus, este un program care întotdeauna a fost în topul soluțiilor de protecție și oferă protecție extinsă.
- BitDefender Antivirus Free, un program foarte bun, care de multe ori este pe primele locuri la viteza de detecție la noile amenințări.
- Avira Free Antivirus, Avast și AVG Free care sunt unele dintre soluțiile gratuite foarte vechi și foarte folosite. 

Personal am folosit produsele Norton/Symantec și nu am fost niciodată dezamăgit, dai un ban dar stai în față... Din 2019 am schimbat pe Bitdefender.

2. Care sunt cele mai bune programe gratuite pentru șters difere tipuri de malware din Windows?

La această categorie sunt multe păreri... Eu aș propune Malwarebytes sau Spybot Search & Destroy pe care-l cunosc de foarte mulți ani.

3. Care sunt cele mai bune programe firewall gratuite pentru Windows?

La programele firewall gratuite, eu zic că conduce detașat ZoneAlarm Free Firewall, singura lui problemă este că la instalare dacă nu ești atent instalează Yahoo ca motor implicit de căutare. O alternativă ar putea fi Comodo Firewall, ambele având și versiuni pro care oferă și mai multă securitate, dar versiunile free sunt mai mult decât suficiente pentru utilizarea casnică.

Ca și la programele antivirus și aici eu sunt fanul produselor Norton/Symantec... tot din 2019 am trecut la Birdefender BOX 

4. Care sunt cele mai bune programe gratuite pentru defragmentare hard disk în Windows?

Dacă programul implicit din Windows nu ți se pare suficient de bun... poți testa Piriform Defraggler care are același producător ca și binecunoscutul CCleaner. 

!! Dacă ai un hard-disk SSD defragmentarea va scurta durata de viață a acestuia.

5. Care sunt cele mai bune programe gratuite pentru recuperarea de fișiere șterse în Windows?

Aici majoritatea programelor nu prea au versiuni free, dar printre cele mai ok fiind Recuva. dar pentru ca procesul sa aibă șanse de succes e bine să nu se mai scrie nimic pe HDD de pe care se vrea recuperarea datelor.

7. Care sunt cele mai bune programe gratuite pentru dezinstalarea programelor din Windows?

Nu prea am înțeles de ce sa folosești un program pentru ceva ce face Windows-ul ok... dar asta e. Cele mai titrate programe gratuite pentru dezinstalarea de programe sunt Revo Uninstaller și IObit’s Uninstaller

8. Care sunt cele mai bune programe gratuite pentru backup în Windows?

In ultimele versiuni de Windows aceste procese au utilitare sau opțiuni destul de bune, dar poți folosi și programe alternative și gratuite ca Macrium Reflect Free, FreeFileSync sau EaseUS Todo Backup de care eu m-am folosit cel mai mult mai ales dacă e vorba de mutarea sistemului de operare pe alt HDD.

9. Care sunt cele mai bune programe utilitare gratuite pentru curățarea sistemului Windows?

Teoretic te ajută să scapi de fișierele temporare, de erorile din regiștrii, de tot felul de erori ... unii zic ca sunt utile alții zic că nu, eu unul nu le-am văzut utilitatea decât pe sisteme cu performațe scăzute, unde orice se simte... CCleaner conduce detașat, fără alte discuții.

10. Care sunt cele mai bune browsere de internet gratuite pentru Windows?

Ce să fie? Google Chrome, Firefox, Opera? Eu unul folosesc de mulți ani Chrome ca principal și Firefox ca secundar pentru pe care fac diferite teste... Chrome iți oferă tot ce vrei... Firefox este ceva mai rapid și este gândit să nu ofere multe detalii despre tine siteurilor pe care le vizitezi... Opera oferă implicit opțiunea de VPN, ceea ce este o chestie interesantă în anumite momente... Dacă chiar vrei să fi ca și invizibil folosește TorBrowser

11. Care sunt cele mai bune programe gratuite pentru email în Windows?

Un singur program merită băgat în seamă... Thunderbird... produs de Mozilla ca și Firefox.

12. Care sunt cele mai bune programe gratuite pentru comunicare în Windows?

Piața programelor pentru comunicare, discuții, bârfe... e uriașă iar alegerea ține și de ce folosesc cei cu care vrei sa vorbești... există programe separate cum este Pidgin care oferă un all-in-one sau platforme online care merg și în browser nu numai pe telefon (Messenger de la Facebook, Allo si Hangouts de la Google, Whatsapp, Skype de la Microsoft,)

13. Care sunt cele mai bune programe gratuite pentru văzut imagini în Windows?

FastStone Image Viewer - un program care permite vizualizarea, editarea sau conversia unui număr foarte mare de formate de imagini, inclusiv RAW.

Bătrânul IrfanView, simplu la suprafață, foarte avansat în realitate, mai nou oferă și versiune pentru sistemele pe 64 de biți.

14. Care sunt cele mai bune programe gratuite pentru editarea sau modificarea imaginilor în Windows?

Nu merge în Paint? atunci testează GIMP... dacă nici asta nu e ce iți trebuie urmează să spargi pușculița.

15. Care sunt cele mai bune programe audio gratuite pentru Windows?

La această categorie cred ca nu se poate face un clasament sau nu se pot face recomandări, e plin internetul de programe gratuite, depinde de ce vrei sa faci.

16. Care sunt cele mai bune programe video gratuite pentru Windows?

Dacă vrei sa vezi cam orice fișier video nu există ceva mai bun decât VLC Media Player. Dacă vrei să editezi sau sa faci conversie de fișiere, aici e ceva mai complicat dar există variante... HandBrake sau cel pe care eu l-as recomanda Avidemux.

17. Care sunt cele mai bune programe gratuite pentru fișiere Windows?

Era Norton Commander a apus... dar dacă cauți ceva asemănător, MultiCommander e o alternativa bună, iar dacă vrei să folosești pentru un site sau ceva ftp, FileZilla este perfect.

18. Care sunt cele mai bune programe gratuite pentru stocarea datelor online în Windows?

La ora actuală să poți accesa anumite fișiere de oriunde e ceva vital deci soluțiile online sau cloud sunt din ce în ce mai căutate și mai folosite... Dropbox, Google Drive, Yandex Drive sau OneDrive de la Microsoft sunt primele variante care îmi trec prin cap. De ce doar ele? Pentru ca sunt vechi și încă funcționale...

19. Care sunt cele mai bune programe gratuite pentru editarea de texte în Windows?

OpenOffice, LibreOffice sau WPS Office sunt cela mai bune alternative, dar nici produsele online oferite de Google (Docs, Sheets, Slides) nu sunt deloc de evitat, mai ales ca documentele vor fi salvate automat în Cloud și vor putea fi accesate ulterior de oriunde..

20. Care sunt cele mai bune programe gratuite pentru pdf-uri în Windows?

Pentru lipirea, desfacerea sau rotirea unor fișiere pdf, PDFsam e ceea ce cauți.

21. Care sunt cele mai bune programe gratuite pentru ebook în Windows?

Exista și alte variante în afară de Kindle? se pare că da... Calibre e una din ele

22. Care sunt cele mai bune programe gratuite pentru download în Windows?

Vrei să folosești torrente? e treaba ta... eu nu știu nimic despre ele... qBittorrent am auzit ca ar fi ok...

23. Alte programe utile pentru Windows.

Programe pentru controlul la distanță a altui calculator... TeamViewer sau ceea ce folosesc și recomand Chrome Remote Desktop