Ce upgrade-uri sunt utile pentru creșterea performanțelor unui calculator?

09 Iunie 2020
Articol actualizat acum 11 luni
Ce upgrade-uri sunt utile pentru creșterea performanțelor unui calculator?

Calculatorul nu este suficient de rapid pentru ce vrei să faci cu el? se mișcă din ce în ce mai greu odată cu versiunile noi de programe și jocuri?

1. Memoria RAM

Adăugarea de memorie suplimentară este un proces rapid și ieftin dacă mai există sloturi de memorie libere, dacă nu este la fel de ușoară dar mai costisitoare, pentru că necesită plăcuțe de capacitate mai mare.

Ca idee un calculator are nevoie de:

  • 4GB de memorie RAM pentru utilizare normală, cu până la 10 taburi (ferestre) de browser deschise, puțină editare de imagini, video streaming (YouTube, Netflix)
  • 8GB de memorie RAM pentru multi-tasking, până la 30 de taburi, editare de fișiere RAW și jocuri nu foarte pretențioase
  • 16GB de memorie RAM deja suportă cam orice

Atenție la cumpărarea modulelor noi de memorie ele trebuie să fie compatibile cu ce ai și suportate de placa de bază.

2. Placa video

Chestia asta e necesară pentru jocuri și aici ține de fiecare ce jocuri îi plac și ce cerințe au sau pentru zona de editare imagini/video mai avansată, altfel pentru majoritatea o placă integrată sau ceva din zona entry level e suficientă. 

3. Hard Disk-ul

Un HDD nou sau înlocuirea lui cu un SSD va aduce o îmbunătățire evidentă a performanțelor (viteza de pornire, viteza de deschidere a programelor sau fișierelor, viteza de copiere... uneori chiar și rularea unui fișier video poate fi influențată)

Pentru HDD ideale sunt cele pe 7200rpm și cu o memorie cache cât mai mare se poate. La SSD deja viteza minimă de citire/scriere e de minim 3-4 ori mai mare decât a HDD, aici important e să ai conexiuni SATA2/SATA3/M2 disponibile pe placa de bază.

4. Procesorul

Înlocuirea lui de multe ori, e ceva mai complicată, iar performanțele obținute nu neapărat sunt vizibile... problema e că pentru a vedea ceva e nevoie de schimbarea generației de procesor, dar asta la multe calculatoare nu este suportată de placa de bază...

De multe ori schimbarea generației de procesor e legată și de schimbarea plăcii de bază iar uneori chiar și a sursei.

Dacă totuși merge, pe baza procesoarelor suportate de placa de bază pe care o ai, alege pe cel cu cele mai multe nuclee și thread-uri, pe cel cu cea mai mare memorie cache... și care se încadrează în buget. Atenție că uneori e nevoie de actualizarea BIOS-ului pentru a fi suportat noul procesor mai nou.

Ce alte componente pot fi avute în vedere la upgrade?

  • sursa de alimentare, de multe ori mulți nu o iau în serios, dar dacă este subdimensionată apar probleme de stabilitate și uneori chiar și de performanță
  • cooler-ele și ventilatoarele, e important ca sistemul să nu se supraîncălzească.

Ca o concluzie... de multe ori un upgrade nu va aduce o creștere extraordinară a performanțelor mai ales dacă sistemul are deja 2-3 ani, poate doar o stabilitate... excepție face schimbarea HDD cu SSD, mai ales pentru partiția principală unde e instalat sistemul de operare și programele. Este important să vezi de ce ai nevoie și dacă nu e mai bine să iei un sistem nou de generație mai nouă... de multe ori o valoare mare dar de generație mai veche este depășită lejer de o valoare mai mică dar generație mai noua (memorie, procesor).