Ce tip de coroană sau punte dentară este cea mai bună pe dinte sau implant?

05 Noiembrie 2017
Articol actualizat acum 1 an
Ce tip de coroană sau punte dentară este cea mai bună pe dinte sau implant?

La ora actuală în stomatologie există mai multe tipuri de coroane, dar care sunt diferențele, avantajele și dezavantajele fiecărui tip de material folosit. Ce tip de coroană sau punte dentară este cea mai bună? Variantele cunoscute până la ora actuală sunt: coroane și punți metalice, metalo-acrilice, metalo-compozit, acrilice, metalo-ceramice, ceramica pe zirconiu, integral zirconiu, integral ceramice.

Coroanele și punțile metalice poate cele mai vechi dintre ele, sunt complet inestetice, au fost aurii acum niște ani, acum sunt argintii... se mai folosesc pe dinții posteriori, în general pe superiori, unde există șanse mici să se vadă. Mai sunt folosite doar din motive de reducere a costurilor.

Coroanele și punțile metalo-acrilice, sunt cele care au doar pe partea din exterior un material cât de cât estetic, în rest sunt metalice. Dezavantajul este că în timp se colorează, partea estetică se sparge sau se crapă destul de ușor, avantajul fiind costuri ceva mai reduse... sunt un tip de lucrare complet depășit la ora actuală.

Coroanele și punțile metalo-compozit, sunt exact ca și cele de mai sus, diferă doar materialul din care e făcută partea exterioară.

Coroanele și punțile acrilice sunt considerate lucrări provizorii sau măști care simulează pentru o perioada scurtă de timp prezentă unor dinți. Dacă sunt păstrate un timp mai mare, dintele de dedesubt se poate caria, se colorează și mențin un miros neplăcut.

Coroanele și punțile metalo-ceramice sunt la ora actuală poate cele mai folosite, au rezistență apropiată de a dinților naturali, foarte bune pentru zonele din spate atât pe dinții naturali cât și pe implanturile dentare. În zona frontală din cauza limitărilor estetice (aspect ușor opac) uneori, mai ales la pacienții tineri nu oferă cea mai bună soluție.

Coroanele și punțile de ceramică pe suport de zirconiu sunt coroanele care înlocuiesc ușor în ultimii ani pe cele metalo-ceramice, oferind aceiași rezistență cu acestea dar și o estetică mult superioară, foarte apropiată de dintele natural. Sunt indicate în toate zonele, au multiple avantaje mai ales din punct de vedere estetic, dezavantajul fiind încă costurile ușor mai mari decât ale celor metalo-ceramice.

Coroanele și punțile integral zirconiu, o variantă mai nouă, au avantajul că pot fi făcute și pe dinți cu volum foarte mic, oferind aceleași avantaje și dezavantaje ca și cele de ceramică pe zirconiu.

Coroanele și punțile integral ceramice, sunt vârful de estetică care poate fi oferit la ora această, sunt considerate ușor mai fragile decât cele de zirconiu, dezavantajul fiind costurile mai mari decât ale celor de zirconiu.