Ce se poate vedea pe o radiografie dentară digitală?

20 Ianuarie 2018
Articol actualizat acum 9 luni
Ce se poate vedea pe o radiografie dentară digitală?

Radiografia dentară (stomatologică) aduce foarte multe informații utile despre sănătatea dinților, a gingiilor și a osului și poate avea un rol important în prevenirea dezvoltării unor probleme majore dentare. Ce detalii poate vedea medicul dentist pe o radiografie, cât de des se poate face, care sunt riscurile de iradiere?

Ce se poate observa de un medic stomatolog pe o radiografie panoramică?

  • carii ascunse, mai ales în zonele interdentare (dintre dinți) care nu sunt vizibile ușor la un control;
  • carii secundare apărute sub obturațiile vechi și care nu se văd la un control periodic;
  • pierderi de volum osos asociate unor zone de inflamație a gingiei;
  • zone de reacție la nivelul vârfurilor rădăcinilor dinților care sunt date de mici infecții, care altfel sunt invizibile și de multe ori nu deranjează decât prea târziu;
  • detalii despre forma și dimensiunile rădăcinilor în cazul în care urmează să se facă o extracție dentară;
  • prezența molarilor de minte incluși care sunt blocați în os și pot produce dureri fără o cauză vizibilă în gură;
  • detalii importante și decisive despre dimensiunea și structura osului în zonele în care se dorește inserarea unui implant dentar.

Cum arată toate acestea pe radiografie? găsești în acest articol toate detaliile.

Pe o radiografie uni-dentară retro-alveolară, față de o radiografie panoramică, se văd anumite detalii importante doar în unele tratamente dentare, de aceea sunt indicate doar în anumite situații specifice, radiografia panoramică ramând cea care este folosită pentru un control periodic general a stării de sănătate a dinților.

La ora actuală radiografii dentare nu mai sunt considerate periculoase din punct de vedere a cantității de radiații, mai ales dacă vorbim de centre de radiologie care investesc în tehnologii de ultima generație; din acest punct de vedere eu recomand pacienților mei centrele de radiologie FM Medident Unirea sau Piața Victoriei. La un asemenea centru se pot face radiografii dentare digitale ori de câte ori este nevoie... iar din punct de vedere a controlului periodic, este indicat o radiografie panoramică odată pe an, iar la copii odată la 6 luni.

Radiografiile dentare nu sunt recomandate să fie făcute femeilor care sunt însărcinate, deoarece chiar dacă doza de radiații este extrem de redusă riscul pentru făt poate exista, și nimeni nu și-ar asuma un asemenea risc decât dacă nu există altă soluție.

De ce este important ca radiografia să fie făcută într-un centru de radiologie echipat corespunzător? Pentru ca riscul de iradiere este extrem de redus, pentru că calitatea radiografiilor este foarte buna, pentru că nu există deformări ale imaginii obținute. In centrele mici, aceste lucruri nu pot fi garantate... deci tu alegi dacă vrei să faci un singur drum și să ai o radiografie bună sau vrei ca medicul tău dentist să nu vadă nimic... și să te trimită să o refaci...