Mergi la conţinutul principal

Ce este și cum se folosește corect ața dentară (dental floss)?

Ce este și cum se folosește corect ața dentară (dental floss)?

Cum se folosește corect ața dentară (dental floss)? Care este tehnică corect pentru a îndepărta placa dentara dintre dinți? În primul rând ai grijă că o să ajungi cu degetele în gură, asta înseamnă că trebuie să te speli pe mâini înainte... doar nu credeai că o sa-ți zic să ia grija să nu le muști?

  1. Folosește suficientă ață dentară; rupe din cutie o lungime de aproximativ 50 cm (jumătate de metru, scrie corect), nu e mult, ai nevoie sa folosești o porțiune curată pentru fiecare dinte.
  2. Înfășoară ața pe un deget (arătător sau mijlociu) de la o mana și capătul liber pe degetul de la cealaltă mână; fiecare poate folosi ce degete vrea.
  3. Alunecă ușor intre dinți; introdu ușor ața intre doi dinți, cu grija de a nu lovi gingia dintre cei doi dinți.
  4. Formează un "C"; trage ața pe dinte în asa fel încât să acopere toată suprafața dintelui la care periuța nu poate ajunge.
  5. Raclează; trage ușor ața spre în sus/jos în așa fel încât să se frece de suprafața interdentară.
  6. Derulează o porțiune mică de ață ca să folosești o porțiune curată.
  7. De două ori în același spațiu; repetă mișcarea de la pasul 2 în același spațiu doar că pe dintele următor.

Dacă există dinți la care ața se agață sau se scămoșează, ține minte dintele și cel mai bine iți faci o programare la dentist, deoarece aceasta sunt semne că în acel loc apare o carie sau există un depozit de tartru dentar subgingival.