Ce este și cum se face albirea dinților?

24 Aprilie 2017
Articol actualizat acum 1 an
Ce este și cum se face albirea dinților?

Care sunt diferențele între diferite tratamente de albire? Gutiere cu gel de albire folosite acasă sau albire în cabinet cu lampă dedicată?

În majoritatea cazurilor dinții își modifica culoarea datorita infiltrării suprafeței cu diferite substanțe din alimente care colorează precum: cafeaua, nicotina, vinul rosu, ceaiul, ciocolata etc. care dau o tentă gălbuie sau chiar maronie.

Gelurile de albire folosite oxidează aceste colorații organice și redau strălucirea și albul natural al dinților. Structura dentară rămâne neafectata deoarece gelurile de albire profesionale interacționează doar cu substanțele organice infiltrate în smalț și nu au capacitatea de a afecta substanțele anorganice (smalțul).

Dinții la care s-a scos nervul (devitali) în urmă cu ani, se colorează în timp dar pot beneficia de un sistem de albire endodontic care consta în aplicarea substanței de albire și în interiorul dintelui.

Cu ce se face albirea? Exista doua modalități de albire e dinților: acasă și în cabinetul stomatologic. Ambele sisteme utilizează paste sub forma de gel, fiind diferite doar concentrația substanței active și modalitatea de aplicare pe dinți (în mulaje/gutiere sau prin pensulare).

Cele care se folosesc în cabinet au concentrația mai mare, cele case se folosesc acasă au concentrația mai mică.

În cât timp se realizează albirea? Durata unei ședințe variază de la câteva minute la câteva zile în funcție de sistemul utilizat.

In cabinet, substanțe de albire sunt activate mai rapid de lumina de la lămpi cu leduri similare celor cu care se realizează obturațiile (plombele). Utilizarea unei astfel de lămpi scade semnificativ timpul dar pot apare dinți sensibili.

Substanțele de albire care se folosesc acasă în timpul nopții (în gutiere) au concentrație scăzuta și nu prezintă risc de sensibilitate decât foarte rar, dar durează câteva zile până când efectul este vizibil.

Este posibil ca pe durata tratamentului de albire să apară ușoară sensibilitate sau chiar durere. Aceasta poate fi prevenită de medicul dentist prin aplicarea unor tratamente cu substanțe desensibilizante, cel mai bune sunt cele cu fluor în același timp cu cel de albire.