Ce este pivotul endodontic sau RCR-ul dentar?

04 Septembrie 2019
Articol actualizat acum 4 luni
Ce este pivotul  endodontic sau RCR-ul dentar?

Pivotul dentar endodontic, RCR-ul sau dispozitivul corono-radicular... este o piesă importantă în refacerea unui dinte distrus sau pentru armarea pe viitor a unui dinte cu risc major de fractură.

Pivotul dentar sau RCR-ul este o piesă care face trecerea între rădăcina unui dinte și corona acestuia, introdusă pe traiectul fostului canal al nervului dentar.

Există două variante posibile de pivoți dentari:

  • Pivotul de fibră de sticlă prefabricat care se cimentează adeziv; este indicat mai ales pentru armarea dinților cu secțiune redusă, cum sunt incisivii inferiori, sau cei superiori.
  • Pivotul metalic realizat în laborator după preparare și amprentare; indicat in cazul dinților care au un volum mai mare sau care au distrugeri importante ale volumului. În cazuri foarte rare la pacienții cu probleme cunoscute de tip alergic la metale, se pot realiza și pivoți din oxid de zirconiu.

Mai există un tip de așa-ziși pivoți dar care nu prea se mai folosesc pentru că în timp s-a dovedit că au probleme... sunt ca niște mici șurubele autofiletante... care se înșurubează în dinte

În general la un dinte la care se realizează un asemenea tratament nu se va mai putea intervenii ulterior la nivelul vârfurilor de rădăcină.

Niciodată un pivot nu se lasă doar el introdus în dinte, este obligatoriu realizarea ulterioară imediată a unei coroane sau punți (funcție de situație), altfel există un risc major de fisurare radiculară și pierdere definitivă a dintelui.