Ce este obturația dentară (plomba)?

02 Septembrie 2019
Articol actualizat acum 1 an
Ce este obturația dentară (plomba)?

Obturația dentară sau popular renumita plombă pe dinte, este una dintre cele mai frecventă manoperă stomatologică care se realizează. Dar ce este?

Obturația coronară este prima etapă prin care se repară, plombează, umple... după curățarea completă a zonelor afectate de carii sau alte tipuri de leziuni dentare (leziuni de colet, abraziuni, fracturi...) gaura rămasă în dinte.

Pentru realizarea plombelor se folosesc în general 2 clase mari de materiale: 

  1. Compozitele foto-polimerizabile care oferă o estetică foarte bună dar nu sunt foarte rezistente la forțe mari în masticație și au limite importante date de sistemele adezive care sunt foarte sensibile la umezeală. Sunt indicate în zonele estetice frontale.
  2. Materiale din clasa cimenturilor ionomere de sticlă (CIS) îmbunătățite cu rășini, care nu oferă o estetică perfectă, dar sunt foarte rezistente la forțele masticatorii, chiar și în volum mare nu sunt sensibile la umezeală în zonele de închidere profunde. Sunt indicate în zonele laterale la adulți sau la copii pe orice dinte deoarece se întăresc rapid chiar și in prezența salive.

Viața medie a unei obturații este de 3-4 ani în zonele de colet (de lângă gingie), 5-6 ani în zonele estetice frontale și de 10 ani în zonele laterale dacă volumul nu depășește 1/3 din volumul coroanei dentare.