Ce este implantul dentar?

31 August 2019
Articol actualizat acum 1 an
Ce este implantul dentar?

Implantul dentar este la ora actuală soluția ideală recomandată pentru a înlocui unul sau mai mulți dinți pierduți în timp din lipsa tratamentului necesar sau extrași din diferite alte cauze (fracturi, traumatisme, anodonții...)

Toate sisteme de implanturi de pe piață au cam aceeași idee în linii mari și folosesc cam aceleași materiale, diferențele sunt la nivel de tratare a suprafeței, de profil al spirelor, de conexiune cu bontul protetic... și ca la orice produs, implanturile cu diferite patente ale celor 5-6 mari producători sunt mult mai bune decât cele care copiază diferite idei.

Majoritatea implanturilor dentare folosesc ca material titanul, aliaje de titan cu ceramică/oxid de zirconiu, sau foarte rar deocamdată doar ceramică.

Producătorii oferă diferite dimensiuni (lungime/grosime) care permit inserarea lor aproape oriunde în orice situație, dar majoritatea sistemelor pleacă de la o lungime de 8 mm și ajung până la 16 mm, iar la diametre variază în general în zona de 3,5 mm până la 5 mm. Există și sisteme cu lungime de 6 mm, sau cu grosime de 2,2 mm sau 6 mm... dar acestea se folosesc mai rar și doar în anumite condiții.

Care este principiul implantului dentar? simplu... se introduce în os (înfiletare după o frezarea prealabilă)... se așteaptă vindecarea (lipirea osului se suprafața implantului)... după care se construiește partea vizibilă... Foarte simplu și surprinzător fără dureri (sunt mai mici decât la o extracție ușoară, doar panica este mult mai mare).