Ce este anodonția dentară?

19 Mai 2021
Articol actualizat acum 1 an
Ce este anodonția dentară?

Anodonția este o anomalie dentară de număr, caracterizată prin absența unuia sau a mai multor dinți de pe arcadă. Interesează în special dentiția permanentă și numai în mod excepțional pe cea de lapte.

Anodonția parțial redusă este lipsa unui singur dinte de pe arcadă, fără să fi fost extras în prealabil. Această variantă pune probleme de rezolvare speciale în cazul în care există și se păstrează un spațiu interdentar. 

Uneori, în cazul dintelui lipsă, migrează dinții vecini sau persistă cel de lapte corespunzător. Examenul radiologic precizează diagnosticul, indicând lipsa germenului respectiv.

Anodonția parțial întinsă este lipsa unui număr mai mare de doi dinți de pe arcadă, fără  să fi fost extrași, datorită leziunii mugurilor dentari în faza de proliferare. Este produsă de boli de sistem, de intoxicații cronice (alcoolism), boli infecțioase cronice (sifilis) sau boli infecto-contagioase virotice.

În ultimii ani, la ultimele generații, anodonția de molar de minte este extrem de des întâlnită, premolar sau incisiv lateral... cauza este adaptarea la condițiile de mediu și alimentație.