Ce apă de gură să folosești și cum se folosește apa de gură?

24 Aprilie 2017
Articol actualizat acum 3 luni
apa de gura

Ce este apa de gură, ce substanțe conțin apele de gură de tip medicamentos, cum se folosește corect și la ce e bună și utilă folosirea regulată?

Pentru dinți curați și cât mai sănătoși e nevoie de puțină grijă și ceva timp. Periuța și pasta de dinți, ața dentară pot face diferențe vizibile, dar nu tot timpul sunt suficiente aceste lucruri. Uneori resturile alimentare nu sunt eliminate în întregime și de aici până la "dezastru" e o chestiune de noroc.

Ceva simplu dar pe care multi nu-l iau în serios, apa de gură, este un element cu ajutorul căruia igiena dentară este îmbunătățită semnificativ, folosită doar un minut după fiecare periaj dentar. Important: după ce scuipi apa de gură, nu mai clătești cu apă, pentru că altfel o mare parte din efectele ei benefice antibacteriene dispar.

Dacă nu știai, apa de gură este acel lichid frumos colorat și concentrat, care se găsește în toate farmaciile și marile magazine, în zona periuțelor și pastelor de dinți... și care este folosit pentru clătirea gurii după periajul dinților, sau în cazuri de urgență dacă periajul nu poate fi realizat.

Ce rol are apa de gură în igiena dentară? Previne apariția carilor, protejează cavitatea orală și oferă o respirație plăcută pentru o perioadă de timp. Avantajul apei de gură este ca poate ajunge în locurile "ascunse" ale gurii acolo unde periuța manuală sau electrică, oricât de performantă este, nu poate ajunge.

Care sunt beneficiile apei de gură? Care este cea mai bună? Fiecare tip de apă de gură îndeplinește cerințe variate: unele îmbunătățesc respirația, altele "luptă" cu bacteriile, iar unele stopează "construcția" plăcii bacteriene, altele sunt folosite după diferite intervenții chirurgicale...

Însă cât de eficiente sunt? Cum alegi o apa de gura potrivita? În general există trei tipuri de apă de gură:

1. Primul grup este numit apă de gură cosmetică și are rolul de a combate respirația urât mirositoare. Această categorie împrospătează respirația, maschează mirosurile grele și lasă dinții curați. Uneori, au puterea de a "lupta" cu bacteriile și cu placa, dar nu protejează dinții împotriva cariilor.

2. A doua categorie de apa de gura sunt cele antiseptice; acestea îndeplinesc mai multe cerințe decât de a masca mirosul neplăcut și pot combate placa și protejează dinții împotriva cariilor. Acesta apa de gura este cea mai recomandată deoarece "funcționează" în mai multe aspecte. Cercetările efectuate arată că apă de gură antiseptică reduce placa bacteriana până la 25%. Aceasta nu trebuie să înlocuiască periajul și ața dentară.

3. Apă de gură cu diferite forme de fluor este destinată anumitor categorii de persoane (sensibilitate și carii) și nu este indicat sa se folosească decât la recomandarea medicului.. Nu trebuie să adăugați niciodată suplimente de fluor în igiena dentară, fără a consulta medicul dentist.

Ce conține apa de gură? Cu toate că fiecare apă de gură este diferită în ceea ce privește conținutul, exista câteva elemente comune:

  1. Apă, esențială pentru a putea integra restul ingredientelor.
  2. Alcool este un ingredient important în apa de gură, acesta ajuta la eliminarea bacteriilor din gură (atenție dacă conduci autovehicule imediat după)
  3. Arome, cu siguranță nu doriți să aveți un gust neplăcut în gura atunci când folosiți apa de gură, de obicei se folosește aromă de mentă.
  4. Coloranți, la fel ca și aromele, prezența vizuală este importantă.
  5. Detergenți, vitali pentru eliminarea plăcii bacteriene.
  6. Conservanți, permit o perioada mai mare de utilizare după deschidere.
  7. Fluor, un alt ingredient tot mai prezent în apele de gură, combate acizii rezultați din fermentarea alimentelor.
  8. Antiseptice, cel mai cunoscut și folosit este clorhexidina; este recomandat a nu se folosi regulat o apă de gura antiseptica, deoarece poate colora dinții sau distruge flora normală din cavitatea bucală.

Se folosește după periaj, timp de 30-60 secunde, concentrată sau diluată funcție de fiecare (ține de produsul folosit sau de rezistența fiecăruia). După apa de gură nu se mai clătește! nu se mai consumă alte băuturi sau alimente!

Apa de gură nu trebuie niciodată înghițită!! nu te omoară, dar nici să devină un obicei...

Eu personal folosesc Listerine, atât personal acasă cât și la cabinet la pacienți înaintea operațiilor.