Ce antibiotic este bun pentru infecție la dinți (masele)?

10 Iunie 2022
Articol actualizat acum 5 zile
antiobics

Infecțiile dentare care se manifestă prin umflături (abcese) sau inflamații ale gingiilor sunt unele dintre cele mai neplăcute probleme stomatologice, iar de cele mai multe ori apar și în cele mai proaste momente (weekend, concedii). 

Cum de cele mai multe ori durează până când poți ajunge la stomatolog, este nevoie de o soluție rapidă care să poată ține sub control infecția și care ideal să o facă să dispară... singura soluție este administrarea de antibiotice, dar ce antibiotic este bun pentru infecția din sfera stomatologică?

În ultimii ani agenții patogeni cu care avem de-a face în infecțiile stomatologice au devenit destul de rezistenți la multe din antibioticele de pe piață, mai ales la cele folosite foarte des pentru spectrul lor extrem de larg, așa cu este Augmentinul sau alte produse ce au ca substanță activa combinația amoxicilină cu acid clavulanic.

Din această cauză mulți dintre noi s-au îndreptat spre o altă clasă de substanțe, cefalosporinele... foarte folosite în infecțiile urinare, ORL, dermatologice... Unul dintre produsele comerciale din această clasă este Zinnat, un produs care se adresează atât adulților cât și copiilor, fiind disponibil atât sub formă de comprimate cât și sub formă de sirop.

Administrarea de Zinnat la adulți se face pe schema 500mg/12 ore timp de minim 5 zile, recomandat 7 zile, maxim 10 zile. În cazul unor infecții "spectaculoase" sau la care s-au mai încercat alte antibiotice mai slabe care nu au dat rezultate, se poate administra împreună cu metronidazol, un antibiotic vechi dar care încă este eficient pe anumite specii de bacterii.

Cefalosporinele sunt o clasă de antibiotice sintetice bine tolerate de sistemul gastric, reacțiile alergice sunt extrem de rare mai ales comparativ cu clasa penicilinelor.

Administrarea medicamentelor fără avizul unui medic se face pe propria răspundere. Recomandările de mai sus sunt orientative și trebuie luate ca atare.